Krofne – Pokladnice
Sastojci

800 gr glatkog brasna
200 gr ostraog brasna
300 – 320 ml mleka ( mlako )
2 paketica suhog kvasca ( ili 1 svezi )
4 jaja
2 zutnjaka
80 gr secera
1 zlicica soli
100 gr putera ( otopite )
0,03 dl ruma.
ulje za pecenje

Priprema

Od 100 ml mlakog mleka, kvasca, 3 zlice brasna umutite kvas.

Kada se kvas digne, zajedno sa rastopljenim maslacem sipati u udubljenje od brsna, dodati ostale navedene sastojke i uz postepeno dodavanje ostatak mlakog mleka umesite glatko testo a da nije mljeckavo.

Ostavite da nadolazi oko 30 minuta.

Nadoslo testo za krofne dobro premesiti. Klofati dok se testo vise ne lepi za posudu i nek ostoji jos 30 do 45 minuta.

Testo za krofne je dovoljno naraslo kad duplo povecava svoj volum i kada u testu pripremite mjehure.

Dignuto testo stavite na pobrasnjenu radnu povrsinu i razvaljajte u sto manje poteze na debljinu 1 – 1,5 cm. ( mekane krofne ) ili na debljinu nesto manje od 1 cm sa vise poteza ( tapkati/razvlaciti ) za suplje krofne.

Iz izvaljanog testa rezite krugove zeljnog promjera buducih krofni. zelnje oblike ili ispletite bpletenicu.

Izrezano ili oblikovano testo za krofne , pokriti krpom na toplo, daljnih 30 – 45 minuta da narasta.

Kada narastu na duplu velicinu, krofne otkrijte i ostavite jos 15 minuta da se na vrhu stvori korica. Tada su krofne spremne za pecenje.

Temperatura ulja za pecenje mora biti max. 160 – 170 stupnjeva.

testo u ulje ubacite uvek sa gornjom stranom i poklopite fritezu prvi puta okrenete posle 30-sedak sekundi do jedne minute, taman kada vidite da se krofna dobro podigne , odklopite te pecite na toj strani 1-2 minuta, okrenite i zapecite jos 1 minut.

Duzinu pecenja krofni ce te najbolje sami odrediti po boji. Bitan je taj prvi okret i da je posuda pokrivena prije okretanja, jer ako dodje kasno necete dobiti taj beli rub/prsten na krofni.

Pecene krofne izvaditi na papirnati ubrus da se ocede od viska masnoce.

(recepti na dlanu)