Sastojci
Biskvit-4 bjelanjka
-prstohvat prstohvat soli
-5 zlica secera
-1 vanilin šećer
-3 zlice glatkog brašna
-4 zlice mljevenih badema
-1 zlica kakaa u prahu
-1/2 narancine korice
Preljev za biskvit
-sok od jedne narance
Nadjev
-4 zumanjka
-3 zlice secera
-4 zlice glatkog brašna
-500 ml mlijeka
-1 vrecica zelatine
-500 ml slatkog vrhnja
-100 g cokolade za kuhanje
-1 vanilin šećer
-1/2 narancine korice
Dorada
-Amaretti keksici ili okrugli vanilija keksici
-otopljena cokolada
Priprema
Najprije napravi i ispeci biskvit. Bjelanjke i sol ulupaj u pjenicu, pa dodaji polako secer i vaniliju. Miksaj dok ne dobijes finu cvrstu pjenicu. Brasno, bademe i kakao prosij skupa, pa sve dodaj bjleanjcima sa koricom od narance. Sve pazljivo izmijesaj iskljucivo spatulom.Pekac premazi i pospi brasnom, pa uspi masu za biskvit. Sve lijepo poravnaj i peci na 180 stupnjeva 20-tak minuta. Peceni biskvit izvadi iz peci i pusti da se ohladi. Hladan prelij sokom od narance.
U medjuvremenu skuhaj kremu. Zumanjke dobro izmijesaj sa secerom i vanilijom, pa umuti brasno. Uskuhaj mlijeko, pa polako dodaji vrelog mlijeka smjesi sa zumanjcima. Na kraju sve skupa vrati u istu posudu gdje se kuhalo mlijeko i kuhaj uz stalno mijesanje dok se smjesa ne zgusne kao puding. Skini sa vatre. Zelatinu pomijesaj sa 4 zlice vode i kada nabubri umjesaj je u vrelu kremu.
Dok se krema hladi ulupaj vrhnje u cvrstu pjenicu. Hladnoj kremi dodaj ulupano vrhnje i koricu od narance, pa sve dobro izmijesaj iskljucivo spatulom. Polovicu dobivene kreme premazi preko hladnog i natopljenog biskvita. Poravnaj sto mozes bolje. Stavi u hladnjak dok drugi dio kreme ne napravis.
Otopi cokoladu i umijesaj je u ostatak kreme isto spatulom . Cokoldni dio kreme rasporedi preko bijele kreme, lijepo poravnaj i stavi u hladnjak da se sve dobro stisne 2-3 sata.
Na rashladjeni i ucvrsceni kolac poslazi amaretti keksice. Sve lijepo isaraj otopljenom cokoladom. Vrati kolac u hladnjak i neka tako prenoci. Sutradan rezi kolac na kocke, tako da je u sredini svake kocke jedan amaretti keksic. Ovaj kolac se da jako lijepo zalediti, pa je odlican u vrijeme blagdana kada ste u stisci sa vremenom.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com