Niste ni svjesni činjenice da vaš šampon može izazvati mnogo više od običnog osjećaja peckanja u vašim očima. Očito, ovi proizvodi za kosu mogu biti smrtonosni.
Naime, studija o sapunima i šamponima koje je proveo Centar za zdravstvenu ekologiju, sa sjedištem u Oaklandu u Kaliforniji, otkrila je da je 98 od uključenih proizvoda sadržavalo potencijalni karcinogen zvan kokamidni dietanolamina (kokamidni DEA).
Mnogi poznati proizvođaći su sadržavali ovaj sastojak kao što su Palmolive, Colomer, Colgate, Paul Mitchell i mnogi drugi. Nadalje, u suprotnosti sa zakonom Kalifornije, brojni od testiranih proizvoda za koje je utvrđeno da sadrže kokamidni DEA su zapravo namijenjeni djeci ili imaju lažnu organsku naljepnicu.
Izvrši direktor Centra za zdravstvenu ekologiju, Michael Green, naveo je da “Većina ljudi vjeruje da su proizvodi koji se prodaju u velikim trgovinama testirani na sigurnost, ali potrošači moraju znati da ovi proizvodi mogu u sebi sadržati neke hemikalije koje uzrokuju rak svaki put kad se tuširaju”.
Očekujemo da tvrtke poduzmu brzu akciju protiv rizika za zdravlje naše djece i obitelji.
Unatoč brojnim proizvodima za osobnu njegu i marki šampona, testiranje koje je proveo Centar za zdravstvenu ekologiju također su otkrili kokamidni DEA u brendiranim proizvodima koji se prodaju na Kohl’s, Pharmaca, Walmart i mnogi drugi.
Osim toga, isti kancerogeni sastojak je pronađen u dječijm šamponima / regeneratorima od Babies R Us, te dječjijoj kupki sa mjehurićima od proizvođaća Kmart.
Kako biste izbjegli ovakve probleme i smanjili potencijalnu opasnost zbog štetnih sastojaka u proizvodima koje kupujete, najbolje da napravite svoj vlastiti domaći prirodni šampon.