Neizostavne lepinje ako želite u potpunosti da uživate u dobro pripremljenom roštilju. Vazdušaste iznutra i veoma ukusne, sigurna sam da će vam se dopasti kada ih pripremite po ovom receptu. Mi smo uživali!


E sad, pre nego što se zaletim u pisanju recepta za somune, moram da naglasim da nisam nikakav stručnjak za iste, niti sam merodavna da delim savete na tu temu. Objavljujem recept upravo zato, što želim da pokažem da svako od nas, uz lepo (barem se nadam da ću i ja lepo objasniti) objašnjenje može da napravi somune iliti bosanske lepinje i da u njima uživa uz dobro spremljen roštilj, salatu itd…
Somune sam pripremila po receptu za somune sa Youtube kanala Hanuma kocht! 
SASTOJCI:
1 kg mekog brašna (na snimku je oštro – nisam imala drugo…)
4 kašičice soli
3 dcl mlakog mleka
3 dcl mlake vode
2×7 gr suvog kvasca (2 pakovanja od po 7 gr)
10 punih kašika gustog jogurta – grčki tip n.pr.
I JOŠ:
ćurekot ili susam za posipanje
malo ulja za ruke

PRIPREMA:
Za pripremu testa možete slobodno koristiti mikser. Testo je mekše i lepljivo, pa će vam to olakšati pripremu.
Ugrejte mleko da bude mlako, umešajte kvasac u mleko i ostavite desetak minuta da kvasac nadodje.
Sipajte mleko sa kvascem u veću posudu, dodajte mlaku vodu, so i recimo pola količine brašna. Mutite malo mikserom, pa dodajte jogurt i ostatak brašna. Mutite dok masa ne postane ujednačena i pomalo lepljiva. Nemojte dodavati više brašna.
Testo možete pripremiti isti dan kada ćete i peći somune. Tada ostavite testo na toplom da lepo naraste, barem na duplo. Ako pak ne žurite, lakše je raditi sa testom ako ga pripremite prethodno veče, pa stavite u frižider da polako raste.
U svakom slučaju, stavite testo u čistu, veću posudu i pokrijte streč folijom, pa ostavite da naraste na izabran način.
Kada je testo naraslo, spremno je za dalju pripremu. Pospite radnu ploču brašnom, pa istresite testo.
Nauljite ruke, pa sa tako nauljenim rukama odvajajte testo, onoliko koliko uspete zahvatiti u šaku. Treba da dobijete oko 10 komada.
Prilikom pripreme, pospite brašnom ispod testa i samo testo. Oblikujte lopticu tako što ivice testa prevćete u sredinu i tako u krug, dok ne dobijete lopticu. Onda samo malo zalepite krajeve u sredini, pospite brašnom, pa okrenite to što je bilo gore – sada dole. Pritiskajući prstima, razvijte u krug debljine oko 1 cm.
Pripremite nakoliko komada papira za pečenje, veličine žice koja ide u vašu rernu. Mislim da će vam trebati 3, jer ćete otprilike u 3 ture peći somune.
Razvijene somune slažite na papir.
Kada ste razvili sve somune, ostavite ih 15 – tak minuta da još malo rastu, pa uključite rernu na najjače, kod mene je to bilo 275°C.
Sa tupom stranom velikog noža, pritiskajući odozgo, napravite kocke. Somune poprskajte vodom i pospite ćurekotom ili susamom, po želji.
Izvadite žicu, prevucite papir sa somunima na žicu i stavite da se peče desetak minuta, dok ne porumene i ne naduvaju se. Pecite po redosledu razvijanja.
Pečene somune upakujte u čist stolnjak čim ih izvadite iz rerne, da omekšaju.
Pogledajte i video pripremu: