Jeste li se ikad zapitali u kojem stadiju zrelosti su banane najbolje za probavu i zdravlje ljudskog organizma? Evo rezultata istraživanja provedenog u Japanu.
Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) ili Faktor Nekroze Tumora, koja ima sposobnost da se bori protiv ćelija koje se ponašaju neuobičajeno.
Kako banana zrije, razvija tamne tačkice po sebi. Što više tačkica ima, više je obogaćenih ćelija koje razvijaju imunitet.
U tom stadiju sazrijevanja, banana je i najbolja za probavu jer se šećer iz banane tada najlakše apsorbira, za razliku od manje zrelih stadija banane kada je teža za probaviti jer se škrob još nije pretvorio u šećer.
Nivo ćelija sa antikanceroznim efektom odgovara nivou zrelosti voća. Što je banana zrelija, više ima antikanceroznih kvaliteta.
Kod istraživanja, u poređenju sa grožđem, jabukama, lubenicama, ananasom i kruškama, banane su sadržavale najviše antikanceroznih tvari.
Izvor: Atma.hr