Sastojci
tijesto
500 g brasna
400 g maslaca
120 g secera
2 zumanjka
dodatci za raznolikost
keksici sa pekmezom
par zlicica cvrsceg pekmeza po zelji
5 zlica mljevenih oraha
1 zlica secera
1 zlica cimeta
malo mlijeka
keksici s okusom medenjaka
1 zlica secera
1/2 zlice zacina za medanjake
keksici sa marengom
2 bjelanjka
1 1/2 dl secera (oko 120 g )
malo soli
crno bijeli keksici
1 zlicica kakaa
1/2 zlicice ruma
500 g brasna
400 g maslaca
120 g secera
2 zumanjka
dodatci za raznolikost
keksici sa pekmezom
par zlicica cvrsceg pekmeza po zelji
5 zlica mljevenih oraha
1 zlica secera
1 zlica cimeta
malo mlijeka
keksici s okusom medenjaka
1 zlica secera
1/2 zlice zacina za medanjake
keksici sa marengom
2 bjelanjka
1 1/2 dl secera (oko 120 g )
malo soli
crno bijeli keksici
1 zlicica kakaa
1/2 zlicice ruma
Priprema
1.
Odmjerite brano, secer i maslac i dobro ih prstima ili u multipraktiku izradite ( dok ne dobijete mrvicastu smjesu ). Dodajte zumanjke i brzo zamjesite tijesto. Ako vam se ucini da je tijesto malo presuho dodajte koju kapljicu hladnog mlijeka ili vode. Tijesto je dobro ako se ne lijepi, odnosno, ako se ne rasipa. Kada ga uzmete u ruku trebate s lakocom moci oblikovati kuglu. Kuglu tijesta podijelite na 4 dijela. Prva tri dijela, svaki zasebno, zamotajte u plasticnu foliju i stavite u frizider.Posljednji, cetvrti, dio podjelite na dva jednaka dijela. Jedan zamotajte u foliju i spremite u frizider. U drugom dijelu tijesta napravite udubljenje, u to udubljenje dodajte kakao i rum. Dobro izradite rukama dok ne dobijete jednoliko obojeno tijesto. Sada i to cokoladno tijesto zamotajte u foliju i spremite u frizider. Neka sve odstoji oko pola sata.
2.
U medjuvremenu pripremite dodatke za raznolikost.
U teflonsku tavu stavite orahe i kratko ih propecite, dok ne zamirisu. Sameljite malo vise od pola, oko 5 zlica mljevenih oraha, stavite ih u tanjur. Dodajte orasima oko zlicu cimeta i zlicu secera. Pomjesajte.U manju zdjelicu ulijte nekoliko zlica mlijeka.
U drugi tanjur uspite jednu zlicu secera i pola zlice zacina za medenjake. Pomjesajte.
Ostatak oraha isjeckajte sitno.
Od bjelanjaka i mrvice soli umutite cvrst snijeg, malo po malo dodajte secer i neprestano mjesajte dok se ne napravi snijeg kao za puslice.
Ukljucite pecnicu na 180 stupnjeva. 2 pleha za pecnicu prekrijte papirom za pecenje.
3.
Sada izvadite prvi komadic tijesta iz frizidera. Podijelite tijesto na dva dijela. Svaki dio razvaljajte rukama u valjak duzine oko 20 cm. Stavite na papir za pecenje, a zatim ponovno rukama stiskajte dok ne bude oko pola centimetra debelo i oko 2 cm siroko. Stavite ga peci oko 5-6 minuta. Dresir vrecicu napunite bjelanjcima. izvadite polupeceno tijesto iz pecnice, istisnite manje hrpice bjelanjaka po njemu, a zatim pospite sjeckanim orasima.Vratite u pecnicu na jos 15-tak minuta. Ove keksice je dobro peci na najnizoj precki pecnice, da ne dobiju previse boje.
4.
Dok se ti keksici peku, vi izvadite sljedece tijesto iz frizidera. Oblikujte od njega malene loptice. Svaku lopticu umocite prvo u mlijeko, a zatim u mljevene orahe. Poslozite ih po prethodno pripremljenom limu. Na svakom od njih napravite udubinu i punite cvrscim pekmezom.
5.
Sada su vec gotovi keksi sa bjelanjcima, njih izvadite iz pecnice, a stavite peci keksice sa pekmezom. Pecite ih 10 minuta.
6.
To je sasvim dovoljno vremena da pripremite sljedece tijesto. Njega podjelite na 4 dijela. Svaki dio dlanovima na ravnoj povrsini razvaljajte na debljinu prsta. Valjake tijesta izrezite nozem na duljinu od 2 cm. Uvaljajte ih u mjesavinu secera i zacina za medenjake. Poslozite ih po limu i pecite i njih 10 minuta.
7.
I, na koncu, iz frizidera izvadite i posljednja 2 tijesta, crno i bijelo. Podijelite svaki na 2 dijela,te svaki dio razvaljajte na debljinu malog prsta. Pletite po dva, jedan crni i jedan bijeli, u pletenicu. Stavite “pletenice” na lim od pecnice, malo ih “spljostite” rukama i rezite pletenice malo ukoso na velicinu koju zelite. Rasporedite ih po limu i pecite i njih oko 10 minuta.
8.
Na kraju vam jos samo preostaje izrezati keks sa marengom. Rezite ga na nacin da noz, svaki put prije reza, namocite u vrucoj vodi.
Posluživanje
Izgleda kao da uzima jako puno vremena, ali zapravo, kada je sve pripremljeno, ide jako brzo.
1.
Odmjerite brano, secer i maslac i dobro ih prstima ili u multipraktiku izradite ( dok ne dobijete mrvicastu smjesu ). Dodajte zumanjke i brzo zamjesite tijesto. Ako vam se ucini da je tijesto malo presuho dodajte koju kapljicu hladnog mlijeka ili vode. Tijesto je dobro ako se ne lijepi, odnosno, ako se ne rasipa. Kada ga uzmete u ruku trebate s lakocom moci oblikovati kuglu. Kuglu tijesta podijelite na 4 dijela. Prva tri dijela, svaki zasebno, zamotajte u plasticnu foliju i stavite u frizider.Posljednji, cetvrti, dio podjelite na dva jednaka dijela. Jedan zamotajte u foliju i spremite u frizider. U drugom dijelu tijesta napravite udubljenje, u to udubljenje dodajte kakao i rum. Dobro izradite rukama dok ne dobijete jednoliko obojeno tijesto. Sada i to cokoladno tijesto zamotajte u foliju i spremite u frizider. Neka sve odstoji oko pola sata.
2.
U medjuvremenu pripremite dodatke za raznolikost.
U teflonsku tavu stavite orahe i kratko ih propecite, dok ne zamirisu. Sameljite malo vise od pola, oko 5 zlica mljevenih oraha, stavite ih u tanjur. Dodajte orasima oko zlicu cimeta i zlicu secera. Pomjesajte.U manju zdjelicu ulijte nekoliko zlica mlijeka.
U drugi tanjur uspite jednu zlicu secera i pola zlice zacina za medenjake. Pomjesajte.
Ostatak oraha isjeckajte sitno.
Od bjelanjaka i mrvice soli umutite cvrst snijeg, malo po malo dodajte secer i neprestano mjesajte dok se ne napravi snijeg kao za puslice.
Ukljucite pecnicu na 180 stupnjeva. 2 pleha za pecnicu prekrijte papirom za pecenje.
3.
Sada izvadite prvi komadic tijesta iz frizidera. Podijelite tijesto na dva dijela. Svaki dio razvaljajte rukama u valjak duzine oko 20 cm. Stavite na papir za pecenje, a zatim ponovno rukama stiskajte dok ne bude oko pola centimetra debelo i oko 2 cm siroko. Stavite ga peci oko 5-6 minuta. Dresir vrecicu napunite bjelanjcima. izvadite polupeceno tijesto iz pecnice, istisnite manje hrpice bjelanjaka po njemu, a zatim pospite sjeckanim orasima.Vratite u pecnicu na jos 15-tak minuta. Ove keksice je dobro peci na najnizoj precki pecnice, da ne dobiju previse boje.
4.
Dok se ti keksici peku, vi izvadite sljedece tijesto iz frizidera. Oblikujte od njega malene loptice. Svaku lopticu umocite prvo u mlijeko, a zatim u mljevene orahe. Poslozite ih po prethodno pripremljenom limu. Na svakom od njih napravite udubinu i punite cvrscim pekmezom.
5.
Sada su vec gotovi keksi sa bjelanjcima, njih izvadite iz pecnice, a stavite peci keksice sa pekmezom. Pecite ih 10 minuta.
6.
To je sasvim dovoljno vremena da pripremite sljedece tijesto. Njega podjelite na 4 dijela. Svaki dio dlanovima na ravnoj povrsini razvaljajte na debljinu prsta. Valjake tijesta izrezite nozem na duljinu od 2 cm. Uvaljajte ih u mjesavinu secera i zacina za medenjake. Poslozite ih po limu i pecite i njih 10 minuta.
7.
I, na koncu, iz frizidera izvadite i posljednja 2 tijesta, crno i bijelo. Podijelite svaki na 2 dijela,te svaki dio razvaljajte na debljinu malog prsta. Pletite po dva, jedan crni i jedan bijeli, u pletenicu. Stavite “pletenice” na lim od pecnice, malo ih “spljostite” rukama i rezite pletenice malo ukoso na velicinu koju zelite. Rasporedite ih po limu i pecite i njih oko 10 minuta.
8.
Na kraju vam jos samo preostaje izrezati keks sa marengom. Rezite ga na nacin da noz, svaki put prije reza, namocite u vrucoj vodi.
Posluživanje
Izgleda kao da uzima jako puno vremena, ali zapravo, kada je sve pripremljeno, ide jako brzo.