Dobar stari Singapore Sling kolač.. prvi puta smućkan nešto prije 1915. godine u jednom hotelu u Singapuru. I evo ga gotovo stotinu godina kasnije u novom ruhu
Sastojci
- biskvit
- 150 g omekšalog maslaca
- 150 g smeđeg šećera
- 50 g tamne čokolade
- 4 žumanca
- 150 g jogurta od višanja
- 150 g brašna
- 20 g tamnog kakaa
- 1 paketić praška za pecivo
- 4 bjelanca
- preljev za biskvit
- 250 ml soka od ananasa
- fil od višanja
- 400 ml soka od višanja
- 40 g gustina
- 40 g šećera
- 350 g ocijeđenih višanja
- 50 g tamne čokolade
- parfe jogurt krema
- 300 g jogurta od višanja
- 300 g jogurta od ananasa
- 400 ml vrhnja za šlag
- 2-3 žlice šećera u prahu
- 85 ml gina
- 50 ml cherry brandya
- 50 ml soka od limuna
- 10 listića želatine
- još nam treba…
- 1 paketić crvenog preljeva za torte + sok od višanja po potrebi
- po želji, malo šlaga za crtkaranje
Priprema
1. Za biskvit pjenasto umutiti žumanca sa šećerom, zasebno razraditi maslac sa istopljenom čokoladom i spojiti te dvije smjese. Umiješati jogurt (po potrebi odstranite krupnije komadiće pulpe), prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Ulupati čvrst snijeg od bjelanaca i umiješati u smjesu.
2. Idealno bi bilo razvući pravokutni obruč na dimenzije 27-28x30cm, ali ako ga nemate, uzmite kalup za pečenje sličnih dimenzija. Obložite ga papirom za pečenje i rasporedite biskvitnu smjesu. Pecite na 170*C tridesetak minuta. Ohladite.
3. Za fil od višanja zakuhati gustin i šećer u soku od višanja, u vruće umiješati višnje i tamnu čokoladu. Ohlađeni biskvit prerezati na pola, vratiti donji dio u kalup i natopiti ga sa 125ml soka od ananasa. Rasporediti topli fil od višanja po biskvitu, ostaviti da se ohladi.
4. Za kremu s jogurtom u većoj zdjeli izmiješati oba jogurta sa šećerom u prahu, ginom, cherry brandyom i sokom limuna. Istući slatko vrhnje i umiješati ga u kremu, potom dodati i pripremljenu želatinu. Ako vam je lakše, možete je dodati u smjesu od jogurta, potom umiješati tučeno vrhnje. Meni je lakše ovako, u tankom mlazu ulijevam vrelu želatinu pod metlice miksera i super se stopi s kremom, nema grudica.
5. Pola kreme premazati preko fila od višanja, poklopiti drugim biskvitom, natopiti ga preostalim sokom od ananasa i premazati ostatkom kreme… meni je taman došlo do vrha obruča. Staviti kolač u hladnjak na nekoliko stati, najbolje preko noći. Na očvrslu kremu pažljivo izliti topli preljev za torte. Ukrasiti po želji.
Posluživanje
Ovo je pravi ženski kolač, stvoren za ono čisto bezobrazno hedonističko uživanje bez grižnje savjesti
Temelj recepta (točnije ideja) je iz knjige “Dr.Oetker – Koktel torte”, poklon mog dragog frenda Broccolija (tko me zna – zna ;-)), ali svi koji je imaju mogu vidjeti da je moj kolač za 180 stupnjeva drugačiji od onog iz knjige Bio je nedorečen… ideje su im u pravilu odlične, ali na njima se da još puno poraditi… pusa svima i uživajte :-)) :-*
Temelj recepta (točnije ideja) je iz knjige “Dr.Oetker – Koktel torte”, poklon mog dragog frenda Broccolija (tko me zna – zna ;-)), ali svi koji je imaju mogu vidjeti da je moj kolač za 180 stupnjeva drugačiji od onog iz knjige Bio je nedorečen… ideje su im u pravilu odlične, ali na njima se da još puno poraditi… pusa svima i uživajte :-)) :-*
izvor: coolinarka.com