Jedan mekani kolačić od kakao biskvita i badema,vanilin kreme..Preljev čokoladni ganash..
Sastojci
Biskvit:
3 jaja L veličine
30 g šećera u prahu
30 g Šećera ( kristal)+2 burbon vanilija šećer
30 g glatkog brašna
40 ml ulja
5 ml soka od limuna
20 g kakaa u prahu
ribana korica limuna
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
30 g mljevenih badema
Preljev ganash:
50 g tamne čokolade+ prstohvat soli
50 g milka noisette
100 ml Vrhnje za slag mliječno 31%
Premaz za biskvit:
2 žlice đema od marelice
5 ml ruma
2-3 žlice mlake vode
Krema:
550 ml mlijeka
1 Puding vanilin Dolcela
30g Vanilin šećer Dolcela
100 gr putera/maslaca
1 žličica vanilija ekstrakta
15 g instant želatine
150 ml Vrhnje za slag mliječno 31%
Čokoladna glazura:
60 g tamne čokolade+ prstohvat soli
30 g milka noisette čokolade
100 ml Vrhnje za slag mliječno 31%
Priprema
1.
Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke istućete sa kristal šećerom u snijeg.
Kad bjelanjci zapjene dodate sok od limuna.
Tučete dok ne posvijetle i tada u tri navrata dodajete šećer.
Sada u žumanjke dodate šećer u prahu i miksate dok ne udvostruče volumen i postanu kremasi.
U tankom mlazu uz stalno miksanje dodajete ulje.
Sada dodate prosijano brašno + prašak za pecivo+ kakao u prahu.
Sjedinite lagano mikserom.
Dodate ribanu koricu limuna.
Sada polako dodate snijeg od bjelanjaka u par navrata.
U početku smjesu na njamanjoj brzini sjedinite mikserom,a ostatak snijega umiješajte špatulom.
Smjesu podijelite na dva dijela.
Sameljite bademe i pospite po vrhu svake polovice smijese.
Stavite peći svaku koru biskvita na 180C-12 minuta.
Ja sam koristila okrugli kalup 24 cm jer nemam manji kockasti kalup.
Tako da slobodno možete i rezati kao tortu.
Pečene biskvite odvojiti od pek papira i zamotati u čistu kuhinjsku krpu do serviranja.
2.
Za kremu stavite na laganu vatru kuhati mlijeko i šećer.
Oduzmite malo mlijeka od ukupne količine za razmutiti prašak za puding.
Razmućeni prašak za puding dodajte u smjesu kroz cijedilo tako ćete biti sigurni od neželjenih grudica u kremi.
Kad se puding skuha u vruće dodavati na listiće narezan hladni maslac.
Dodajite listić po listić.
Kad se jedan listić otopi u kremi dodajte drugi.
Naravno uz stalno miješanje žlicom ili pjenjačom.
Preselite kremu u drugu čistu posudu i prekrijte je plastificiranom folijom da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Plastificiranu foliju stavite skroz na kremu i tako vam se neće prilikom hlađenja praviti korica.
U ohlađenu kremu dodajte van. ekstrakt i uz stalno miješanje mikserom dodajte polagano instant želatinu.
Mikasajte još 2 minute.
U drugoj uskoj posudi izmiksajte vrhnje za šlag.
Izmiksano vrhnje dodajite u kremu u par navrata.
Umješati vrhnje u kremu polagano sa špatulom nikako mikserom.
3.
Za preljev za biskvit u toploj vodi razraditi đem od marelice i dodati rum.
Količina koja je naznačena je za jednu biskvitnu koru.
4.
Za preljev lagano zagrijati vrhnje za šlag i preliti po sjeckanoj čokoladi.
5.
Za čokoladnu glazuru je isti postupak.
6.
Slaganje kolača: na pladanj za serviranje staviti prvu koru biskvita,tako da orasi budu sa gornjoj stani.
Koru premazati sa pripremljenim preljevom za biskvit.
Kad se preljev upije u koru premazati sa polovicom kreme.
Staviti na hlađanje.
Kad se krema malo stisne preliti čokoladni ganaš.
Staviti samo kratko na hlađenje.
Na ganash staviti koru biskvita koji opet preljevate pripremljenim preljevom kad se preljev upije premažite kremom.
Staviti malo na hlađenje da se krema stisne i preliti čokoladnom glazurom.
Ja sam kolač slagala u kalupu radi ravnije kreme i čokoladne glazure.
Kad se kolač ohladi rezati na kocke i dekorirati po želji.
coolinarika.com