Maline, limun i čokolada…ukusno
SASTOJCI
BISKVIT
5 kom bjelanaca
2 kom žumanca
100 gr šećera
80 gr oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
1 čajna kašičica praška za pecivo
1 kašika sirćeta/octa
1 kašika maraskina ili nekog sličnog likera
50 ml ulja
SASTOJCI
BISKVIT
5 kom bjelanaca
2 kom žumanca
100 gr šećera
80 gr oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
1 čajna kašičica praška za pecivo
1 kašika sirćeta/octa
1 kašika maraskina ili nekog sličnog likera
50 ml ulja
FIL OD MALINA
250 ml pirea od malina
25 gr gustina
1-2 kašike šećera
20 gr maslaca
250 ml pirea od malina
25 gr gustina
1-2 kašike šećera
20 gr maslaca
FIL SA SIROM I LIMUNOM
3 kom žumanaca
60 gr šećera u prahu
3 kom žumanaca
60 gr šećera u prahu
250 gr sirnog namaza (70% mm, 35% suhe tvari) ili mascarponea
5 g (pola kesice) mljevene želatine (po potrebi)
2 kašike šećera u prahu
2 kašike limunovog soka
1 naribana korica limuna
150 ml vrhnja za šlag
5 g (pola kesice) mljevene želatine (po potrebi)
2 kašike šećera u prahu
2 kašike limunovog soka
1 naribana korica limuna
150 ml vrhnja za šlag
ZAVRŠNI SLOJ
100 gr mliječne čokolade + malo vrhnja za šlag
par komada malina
100 gr mliječne čokolade + malo vrhnja za šlag
par komada malina
PRIPREMA
1.
BISKVIT
Odvojiti bjelanca od žumanaca (3 žumanca sačuvati za fil). Miksati bjelanca sa mrvicom soli, postepeno dodati šećer i miksati dok se ne dobije fin i sjajan snijeg; dodati i 2 žumanca i kratno izmiksati. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo i ručno umješati u snijeg samo lagano prevrćući smjesu. Dodati i sirće, liker i u laganom mlazu umješati ulje. Pleh veličine 30×30 cm podmazati maslacom i zalijepiti pek papir; izliti smjesu i peći na 160st. 10 – 15 min zavisno od rerne. Kad je biskvit pečen, izvaditi i odmah urolati zajedno sa pek papirom te ostaviti da se ohladi.
2.
1.
BISKVIT
Odvojiti bjelanca od žumanaca (3 žumanca sačuvati za fil). Miksati bjelanca sa mrvicom soli, postepeno dodati šećer i miksati dok se ne dobije fin i sjajan snijeg; dodati i 2 žumanca i kratno izmiksati. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo i ručno umješati u snijeg samo lagano prevrćući smjesu. Dodati i sirće, liker i u laganom mlazu umješati ulje. Pleh veličine 30×30 cm podmazati maslacom i zalijepiti pek papir; izliti smjesu i peći na 160st. 10 – 15 min zavisno od rerne. Kad je biskvit pečen, izvaditi i odmah urolati zajedno sa pek papirom te ostaviti da se ohladi.
2.
FIL OD MALINA
Svježe ili smrznute maline usitnite (izgnječite) da dobijete 250 ml pirea, odvojiti malo i pomješati sa gustinom i šećerom. Ostatak staviti na šporet i kad se zagrije umješati gustin i skuhati žele. U toplo dadati i kockicu maslaca. Ako je biskvit ohlađen, pažljivo odrolajte i skinite pek papir. Premažite želeom od malina.
3.
Fil sa sirom i limunom:
Žumanca izmiksati sa šećerom u prahu i kuhati na pari oko 10-ak minuta uz mješanje da se fino zgusne. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Sirni namaz ili maskarpone izmješati sa 2 kašike šećera u prahu, dodati limunov sok i naribanu koricu limuna, promješati i sjediniti sa ohlađenim kremom od žumanaca. Posebno izmiksati 150 ml vrhnja za šlag i pomješati sa prethodnom smjesom, kratko izmiksati da se sve fino sjedini (koristila sam biljni šlag 5+, a ako koristite mliječno vrhnje, pripremite i 5g (1/2 kesice) želatine koju ćete pripremiti po uputstvu na vrećici i umiksati u krem na kraju, ali sami procjenite da li vam je krema dovoljno gusta i da li je potreban želatin, detaljnije u napomeni).
4.
3/4 (ili 2/3 po želji, ostatak ostaje za završni sloj) ovog fil premažite preko želea od malina i što pažljivije zarolajte, bez pritiskanja jer fila ima puno pa da ne iscuri . Ispod rolata stavite širi sloj najlonske folije i na kraju upakujte rolat u nju, tako što ćete rolat upakovati kao bombonu, tj. s lijeve i desne strane rolata foliju ćete uvezati i učvrstiti rolat te ostavite rolat na hlađenje na nekoliko sati u frižider. Ovako upakovan rolat će dobiti fin i okrugao oblik.
Kad je rolat dovoljno rashlađen, raspakovati ga, rastopiti na pari 100 gr mliječne čokolade sa malo sl. vrhnja i pomješati je sa preostalom četvrtinom kreme i premazati rolat, ukrasiti po želji i dodati svježe maline.
Prijatno!
5.
* Napomene za fil sa sirom i limunom:
Zbog različitih vrsta vrhnja koje se koristi, dužine mućenja ili sirnog namaza fil može ispasti rijeđi. U tom slučaju pripremiti 5 gr mljevene želatine po uputstvu na vrećici (za 5 g želatine: preliti sa 2 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri 5 min. i otopiti je na laganoj vatri) U otopljenu želatinu prvo dadati par kašika kreme i dobro promješati, zatim to dodati u ostatak kreme i izmiksati ili ručno izmješati. Kremu ostaviti u frižider na oko 1h da se malo stegne, a zatim filovati.
Ja nisam koristila želatin, krema mi je bila dovoljno čvrsta i bez njega.
Svježe ili smrznute maline usitnite (izgnječite) da dobijete 250 ml pirea, odvojiti malo i pomješati sa gustinom i šećerom. Ostatak staviti na šporet i kad se zagrije umješati gustin i skuhati žele. U toplo dadati i kockicu maslaca. Ako je biskvit ohlađen, pažljivo odrolajte i skinite pek papir. Premažite želeom od malina.
3.
Fil sa sirom i limunom:
Žumanca izmiksati sa šećerom u prahu i kuhati na pari oko 10-ak minuta uz mješanje da se fino zgusne. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Sirni namaz ili maskarpone izmješati sa 2 kašike šećera u prahu, dodati limunov sok i naribanu koricu limuna, promješati i sjediniti sa ohlađenim kremom od žumanaca. Posebno izmiksati 150 ml vrhnja za šlag i pomješati sa prethodnom smjesom, kratko izmiksati da se sve fino sjedini (koristila sam biljni šlag 5+, a ako koristite mliječno vrhnje, pripremite i 5g (1/2 kesice) želatine koju ćete pripremiti po uputstvu na vrećici i umiksati u krem na kraju, ali sami procjenite da li vam je krema dovoljno gusta i da li je potreban želatin, detaljnije u napomeni).
4.
3/4 (ili 2/3 po želji, ostatak ostaje za završni sloj) ovog fil premažite preko želea od malina i što pažljivije zarolajte, bez pritiskanja jer fila ima puno pa da ne iscuri . Ispod rolata stavite širi sloj najlonske folije i na kraju upakujte rolat u nju, tako što ćete rolat upakovati kao bombonu, tj. s lijeve i desne strane rolata foliju ćete uvezati i učvrstiti rolat te ostavite rolat na hlađenje na nekoliko sati u frižider. Ovako upakovan rolat će dobiti fin i okrugao oblik.
Kad je rolat dovoljno rashlađen, raspakovati ga, rastopiti na pari 100 gr mliječne čokolade sa malo sl. vrhnja i pomješati je sa preostalom četvrtinom kreme i premazati rolat, ukrasiti po želji i dodati svježe maline.
Prijatno!
5.
* Napomene za fil sa sirom i limunom:
Zbog različitih vrsta vrhnja koje se koristi, dužine mućenja ili sirnog namaza fil može ispasti rijeđi. U tom slučaju pripremiti 5 gr mljevene želatine po uputstvu na vrećici (za 5 g želatine: preliti sa 2 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri 5 min. i otopiti je na laganoj vatri) U otopljenu želatinu prvo dadati par kašika kreme i dobro promješati, zatim to dodati u ostatak kreme i izmiksati ili ručno izmješati. Kremu ostaviti u frižider na oko 1h da se malo stegne, a zatim filovati.
Ja nisam koristila želatin, krema mi je bila dovoljno čvrsta i bez njega.
Posluživanje
Moja iskustva sa biskvitima za rolate su sljedeća :
1. Biskvit pečem u odgovarajućem plehu, da ne bude previsok i obavezno podložim pleh sa pek papirom;
2. Pečem na umjerenoj temp. oko 150-160 st. 10-15 min. ;
3. Čim izvadim biskvit pažljivo zarolam zajedno sa pek papirom i ostavim da se ohladi, kasnije odrolam i skinem papir.
Ovako radim dugo i zaista nikad nisam imala problema sa pucanjem biskvita i sl. Biskvit je mek i fino razabran, a nikako gumenast
Moja iskustva sa biskvitima za rolate su sljedeća :
1. Biskvit pečem u odgovarajućem plehu, da ne bude previsok i obavezno podložim pleh sa pek papirom;
2. Pečem na umjerenoj temp. oko 150-160 st. 10-15 min. ;
3. Čim izvadim biskvit pažljivo zarolam zajedno sa pek papirom i ostavim da se ohladi, kasnije odrolam i skinem papir.
Ovako radim dugo i zaista nikad nisam imala problema sa pucanjem biskvita i sl. Biskvit je mek i fino razabran, a nikako gumenast
http://www.coolinarika.com/