Sastojci 16 osoba
za kremu:
2 l mlijeka
2 x 170 g šećera
2 vrećice vanilija šećer
2 žlice brašna
200 g gustin
7 jaja
za kremu:
2 l mlijeka
2 x 170 g šećera
2 vrećice vanilija šećer
2 žlice brašna
200 g gustin
7 jaja
ostalo:
250 g lisnatog tijesto
Priprema
1.
Lisnato tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na veličinu lima za pečenje (20×35 ili okrugli 26 cm).
2.
Svaku koru tijesta nabockajte vilicom, pa prebacite na preokrenuti lim za pečenje. Pecite 15 – 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.
3.
Od ukupne količine mlijeka odvojite 3 dcl, ostatak stavite da zakuha.
Žumanjcima dodajte 170 g šećera i vanilija šećer, izmiksajte u pjenastu smjesu. Postepeno dodajte mlijeko, a zatim brašno i gustin.
4.
Kada mlijeko zakuha, smanjite vatru, smjesu od žumanjaka lagano ulijevajte i dobro miješajte kuhačom da se ne stvore grudvice. Kad se krema zgusne, maknite je sa štednjaka i u tako vruću smjesu kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
5.
Snijeg od bjelanjka napravite tako da bjelanjcima dodate prstohvat soli izmiksajte u čvrst snijeg i onda postepeno dodajte 170 g šećera.
6.
U kalup u kojem ste pekli tijesto stavite koru lisnatog tijesta, na nju rasporedite vruću kremu i poklopite drugom korom tijesta.
7.
Kolač ohladiti preko noći, prije posluživanja obilno posuti šećerom u prahu.
1.
Lisnato tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na veličinu lima za pečenje (20×35 ili okrugli 26 cm).
2.
Svaku koru tijesta nabockajte vilicom, pa prebacite na preokrenuti lim za pečenje. Pecite 15 – 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.
3.
Od ukupne količine mlijeka odvojite 3 dcl, ostatak stavite da zakuha.
Žumanjcima dodajte 170 g šećera i vanilija šećer, izmiksajte u pjenastu smjesu. Postepeno dodajte mlijeko, a zatim brašno i gustin.
4.
Kada mlijeko zakuha, smanjite vatru, smjesu od žumanjaka lagano ulijevajte i dobro miješajte kuhačom da se ne stvore grudvice. Kad se krema zgusne, maknite je sa štednjaka i u tako vruću smjesu kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
5.
Snijeg od bjelanjka napravite tako da bjelanjcima dodate prstohvat soli izmiksajte u čvrst snijeg i onda postepeno dodajte 170 g šećera.
6.
U kalup u kojem ste pekli tijesto stavite koru lisnatog tijesta, na nju rasporedite vruću kremu i poklopite drugom korom tijesta.
7.
Kolač ohladiti preko noći, prije posluživanja obilno posuti šećerom u prahu.
Podijelite sa prijateljima