Sastojci
Biskvit:
5 jaja
5 kašika brašna
5 kašika šećera
1 kašičica praška za pecivo
Fil:
200 slatke pavlake
400 krem sira
3 kašike štaub šećera
3 kašike mljevene plazme
1 rum šećer Dolcela
1 mljevena želatina Dolcela (10 g)
Još:
150 plazma keksa
mlijeko i eksrakt ruma za umakanje keksa
3 slatke pavlake

Priprema
1.
Odvojiti bjelanjake od žumanjaka. Umutiti ih u čvrst snijeg postepeno dodajući šećer, kašiku po kašiku. Potom dodavati pojedonačno žumanjke stalno muteći. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i kuhačom sve laagano sastaviti. Istresti u veliki pleh od rerne obložen pek papirom i peći na 180’C 13-15 minuta. Izvaditi,prohladiti i poprijeko presjeći na pola.
2.
Želatinu pripremiti po uputstvu sa vrećice. Umutiti pavlaku u čvrst šlag, dodati sir, pripremljenu i otopljenu želatinu, šećer i mljevenu plazmu.
3.
Na tacnu staviti patišpanj, premazati polovinom krema, preko redati plazmice jedmu do druge, namočene u mlijeko sa rumom. Potom staviti drugi dio krema i na kraju patišpanj. Umutiti slatku pavlaku i premazati kolač. Ukrasiti po želji.
4.
Dobro rashladiti u frižideru preko noći, služiti uz kafu, u dobrom društvu. 🙂
5.
Ja sam ukrasila ovako, a vi možete posuti i krupno rendanom čokoladom, po želji…
Posluživanje
Recept je iz časopisa “Poznati kuvaju” uz moje izmjene.