Sastojci
4 osobe
- Za umak:
- 1kg mljevene junetine
- 2 glavice luka
- 4-5 zlica maslinovog ulja
- 2-3 cesnjaka
- 2 lista persina
- 2-3 zlice vegete
- 1 crvena paprika
- 1 zuta paprika
- 1 zelena paprika
- 500ml koncentrata rajcice
- 2 salice vode
- Za punjenje:
- 300ml vrhnja za kuhanje
- 300g gauda sira
- 300g edamer sira
- 2 paketa toast sira
- Za preljev:
- 200ml vrhnja za kuhanje
- 200g gauda sira
Priprema
- Za umak:
- 1.Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstati luk i cesnjak dok ne postanu zlatno zute boje (posoliti kako nebi zagorili.)
- 2.Nakon sto su luk i cesnjak poprilimli zlatno zutu boju dodati 1 kg mljevene junetine,slobodno mozete usitniti meso prije dodavanja da nema velikih gruda.Meso dinstajte na laganoj vatri dok ne poprimi lagano smedu boju oko desetak minuta.
- 3.
- 4.Ostavite pet minuta da se umak krcka,a zatim dodajte 500 ml koncentrata od rajcice ,na sitno nasjeckan persin i drugu salicu vode jos jednom promjesajte i pustite da se umak krcka oko sat vremena.(Mozete i dodati manje vode ako mislite da je previse, jer je bitno da na kraju umak ne bude prevoden!.)
- 5.Na kraju po zelji propasirajte umak stapim mikserom (Meni je puno bolji usitnjen jer nema onih velikih gruda).
- Za punjenje:
- 1.
- Kada je umak gotov na plitki tanjur poslozite prazne tortilje.Ja sam ih punio ovim redosljedom vi mozete i na svoj nacin :).2.
- Na sredinu tortilje stavite jedan sir za toast,zatim 3 velike zlice umaka,zatim saku naribanog sira gaude i saku edamer sira.Na kraju sve zajedno prelite sa 2 zlice vrhnja za kuhanje i zarolajte tortilju.(Ako pretrpate tortilje kao ja cackalice su uvijek pri ruci)
- Za preljev:
- 1.Ponavljajte korake za svaku tortilju ,na kraju ih sve poslozite u tepsiju i prelite sa ostalih 200 ml vrhnja za kuhanje i pospite naribanim sirom.
- 2.Ja pecem tortilje oko 25-30 min na 200 stupnjeva,ako imate jacu pecnicu mozete i manje bitno je da postanu zlatno-zute boje.To je to,dobar vam tek!
Posluživanje
Ako zelite koju kilu viska svakako posluzite hladan sok (cola,sprite).
Ja osobno tortilje posluzujem same jer su stvarno zasitne,salate su samo visak :D.
Ukusne su i hladne,a mogu se i podgrijati u mikrovalnoj iduci dan.