SASTOJCI
Korica:
• 5 bjelanjaka
• 25 dkg šećera
• 25 dkg oraha (grublje nasjeckanih)
• 5 bjelanjaka
• 25 dkg šećera
• 25 dkg oraha (grublje nasjeckanih)
Krema I:
• 25 dkg oraha
• 8 žlica šećera
• 1 šalica mlijeka
• 25 dkg oraha
• 8 žlica šećera
• 1 šalica mlijeka
Krema II:
• 1/2 l mlijeka
• 5 žumanjaka
• 5 žlica šećera
• 1 žličica ekstrakta vanilije ( ili vanilin šećer)
• 4 žlice brašna(ili vanilin pudinga)
• 25 dkg maslaca
• 12 dkg šećera u prahu
• 1/2 l mlijeka
• 5 žumanjaka
• 5 žlica šećera
• 1 žličica ekstrakta vanilije ( ili vanilin šećer)
• 4 žlice brašna(ili vanilin pudinga)
• 25 dkg maslaca
• 12 dkg šećera u prahu
Krema III:
• 500 ml slatkog vrhnja za šlag
• 500 ml slatkog vrhnja za šlag
PRIPREMA
1. Bjelanjke istući s malo soli u čvrst snijeg i dodati šećer.U gust šaum umiješati grubo sjeckane orahe.(ja ih sameljem u sjeckalici). Staviti peći na papirom obložen kalup za tortu (vel. 26- 28 cm) na 180°dok ne dobije boju (oko 15-20 min).
Koricu treba peći kratko i na relativno visokoj temp. pa se tako dobije “karamelast” okus.
1. Bjelanjke istući s malo soli u čvrst snijeg i dodati šećer.U gust šaum umiješati grubo sjeckane orahe.(ja ih sameljem u sjeckalici). Staviti peći na papirom obložen kalup za tortu (vel. 26- 28 cm) na 180°dok ne dobije boju (oko 15-20 min).
Koricu treba peći kratko i na relativno visokoj temp. pa se tako dobije “karamelast” okus.
2. Orahe fino samljeti, pomiješati s šećerom i preliti vrelim mlijekom – oprezno s mlijekom- da krema ne ispadne prerijetka , treba biti čvrsta i lijepo maziva.
3. Staviti kuhati mlijeko,a žumanjke i šećer miješati u posebnoj posudi dok smjesa ne bude gusta i pjenasta .Umiješati brašno i cijelu smjesu uliti u provrelo mlijeko, dobro mutiti da se ne stvore grudice (možete i mikserom).
Kremu ovog tipa uvijek kuham na pari – jer lako zagori ,ali vi možete kako ste navikli.
Kad se dovoljno zgusne, ostavite je da se ohladi, pokrijte je prozirnom folijom da se ne stvori kožica.
Kad je posve hladna pomiješati je s pjenasto umućenim maslacem i šećerom u prahu.
Kremu ovog tipa uvijek kuham na pari – jer lako zagori ,ali vi možete kako ste navikli.
Kad se dovoljno zgusne, ostavite je da se ohladi, pokrijte je prozirnom folijom da se ne stvori kožica.
Kad je posve hladna pomiješati je s pjenasto umućenim maslacem i šećerom u prahu.
4. Slatko vrhnje istući u čvrst šlag, po potrebi dodajte kremfix.
Slaganje kolača:
Biskvit- Krema I(krema od oraha)-Krema II( vanili krema)-Krema III (šlag)
Ukrasite mljevenim orasima ili po želji!
Savjetujem da kad nanesete vanili kremu , površinu izbrazdate viljuškom, kako bi sloj šlaga na nju lijepo sjeo i tako se spriječi klizanje slojeva!
Tortu dobro ohladiti(najbolje preko noći).
Biskvit- Krema I(krema od oraha)-Krema II( vanili krema)-Krema III (šlag)
Ukrasite mljevenim orasima ili po želji!
Savjetujem da kad nanesete vanili kremu , površinu izbrazdate viljuškom, kako bi sloj šlaga na nju lijepo sjeo i tako se spriječi klizanje slojeva!
Tortu dobro ohladiti(najbolje preko noći).
Ja sam u sve stavljala manje šećera :
U biskvit 20 dkg šećera
U kremu I – 4 žlice (ne prepune, već razom pune)
U kremu II- dodala na kraju 2 žlice šećera u prahu i samo 15 dkg maslaca.
U biskvit 20 dkg šećera
U kremu I – 4 žlice (ne prepune, već razom pune)
U kremu II- dodala na kraju 2 žlice šećera u prahu i samo 15 dkg maslaca.
Posluživanje
Poslužite dobro raslađenu …i uživajte!
Poslužite dobro raslađenu …i uživajte!
Izvor: http://www.coolinarika.com/