Gotovo da nema nikoga tko ne voli lubenice. Dobro ohlađena lubenica omiljeno je sezonsko povrće, koje je zbog svoje velike količine vode i slatkog crvenog ploda iznimno popularno u ljetnim mjesecima.
Lubenica je jako bogat izvor vitamina A i C, te minerala poput kalija i magnezija. Puna je antioksidansa, a dokazano je njeno pozitivno djelovanje na bubrege, kardiovaskularni sustav i održavanje vitke linije.
Premda se lubenica najčešće konzumira svježa i u svom prirodnom obliku, postoji još nekoliko načina, od kojih je zasigurno najzanimljiviji sok od lubenice.
Recept
Postupak pripreme je prilično jednostavan. Sve što vam treba je svježa lubenica, nož i blender ili multipraktik. Crvenu srčiku lubenice očistite od koštica (koštice možete i kasnije odvojiti pomoću cjedila) i narežite na malene komadiće. Zatim komadiće stavite u blender, dodajte zaslađivač (po želji) te sve dobro isijecite i pomiješajte. Ako je napitak previše gust, možete dodati vode te kockice leda. Možete dodati i cijeli niz drugih sastojaka poput šipka, malina, naranča, kupina i jagoda, piše net.hr.
Jedan od recepata predlaže miksanje svježe metvice i limunovog soka. Nakon što sve dobro usitnite procijedite smjesu u manji lonac te prokuhajte bistri sok na laganoj vatri. Kada je smjesa gotova (ovisno o ukusu), ostavite da se ohladi i poslužite kao ledeni i osvježavajući napitak.
izvor:zdravljeipriroda.org
Recept
Postupak pripreme je prilično jednostavan. Sve što vam treba je svježa lubenica, nož i blender ili multipraktik. Crvenu srčiku lubenice očistite od koštica (koštice možete i kasnije odvojiti pomoću cjedila) i narežite na malene komadiće. Zatim komadiće stavite u blender, dodajte zaslađivač (po želji) te sve dobro isijecite i pomiješajte. Ako je napitak previše gust, možete dodati vode te kockice leda. Možete dodati i cijeli niz drugih sastojaka poput šipka, malina, naranča, kupina i jagoda, piše net.hr.
Jedan od recepata predlaže miksanje svježe metvice i limunovog soka. Nakon što sve dobro usitnite procijedite smjesu u manji lonac te prokuhajte bistri sok na laganoj vatri. Kada je smjesa gotova (ovisno o ukusu), ostavite da se ohladi i poslužite kao ledeni i osvježavajući napitak.
izvor:zdravljeipriroda.org