Prikaz jela
Kora

195 g glatkog brašna

½ žličice soli

50 g šećera u prahu

160 g maslaca, hladnog

2-3 žlice hladne vode

Krema

150 g šećera

2,5 žlice gustina

25 g kakaa

Prstohvat soli

400 ml mlijeka

80 ml vrhnja za šlag

3 žumanjka

90 g mliječne čokolade


Priprema kore

Prhko tijesto je najlakše napraviti u multipraktiku/blenderu ili nečemu sličnome. No jednostavno ga možete napraviti i rukama. Najbitnije za prhko tijesto je da maslac i voda budu izrazito hladni. Maslac narežite na manje kockice i stavite u hladnjak sve do upotrebe.

Pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol. Tome dodajte kockice hladnog maslaca i gnječite ga u brašno, najbolje vilicom ako ne radite tijesto u multipraktiku. Nije dobro rukama gnječiti maslac budući da će toplina ruku početi topiti maslac, a da biste dobili jedno fino prhko tijesto, važno je da maslac ostane hladan.

Gnječite sve dok ne dobijete teksturu sličnu krušnim mrvicama. Lagano miješajući dodajte žlicu po žlicu vode. Znat ćete da ste stavili dovoljno vode kad tijesto ostane u mrvičastom obliku, no možete uzeti dio u ruke, zgnječiti ga u lopticu, a da se ne raspadne. Kad dobijete takvu teksturu tijesta, lagano ga rukama skupite, oblikujte u lopticu ili disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na otprilike 40 minuta do sat vremena.

Kad se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga u krug, tako da prekrije cijelu površinu protvana za pečenje.

Protvan samo lagano namastite. Tijesto utisnite po cijeloj površini protvana (uključujući stranice), izbodite vilicom kako biste spriječili nadizanje tijesta i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C otprilike 15-20 minuta. Kora je pečena kad dobije jednu lijepu zlatno-smeđu boju.

Ostavite tijesto sa strane da se ohladi najmanje do sobne temperature.

Priprema kreme

Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom, soli, gustinom i kakaom. Pomiješajte mlijeko i vrhnje za šlag te ih zajedno stavite u lonac i na laganu vatru da zakipi. Kad zakipi dodajte lagano smjesu sa žumanjcima neprestano miješajući. Dodajte kockice čokolade i miješajte dok se ne zgusne, odnosno dok ne postane poput pudinga.

Ostavite sa strane da se ohladi do sobne temperature.
Prelijte koru dobivenom kremom i stavite u hladnjak najmanje 3-4 sata prije posluživanja.

(slatki recepti )