Sastojci

mesni ragu (ili Bolonjski umak)
oko 1/2 kg mljevenog mesa (goveđeg ili miješanog)
50 g mesa svježe kobasice (ili slanine ako više volite)
1-2 mrkve
1 stapka celera
1 glavica crvenog luka
2 češnja češnjaka
3-4 lista lovora
1/2 čaše vina
750 ml pasirane rajčice
1 žlica dvostrukog koncentrata rajčice
sol, papar

3 žlice maslinovog ulja
umak Bešamel
60 g maslaca
60 g brašna
1/2 litre juhe od mesa (ili povrća)
250 ml mlijeka
250 ml vrhnja za kuhanje
70 g ribanog parmezana
sol, papar, ribani muškatni oraščić
Ostali sastojci za lazanje
tjestenina (svježa ili suha)
100-150 g naribanog parmezana
oko 100 g polutvrdog sira (npr. Provola, scamorza)

Priprema
Za RAGU.
1.
Usitnite u multipraktiku (ili naribajte) luk, mrkvu i celer. Popržite na 3 žlice maslinovog ulja da povrće omekša. Dodajte namrvljeno meso kobasice pa popržite. Umiješajte i meso, pa miješajući popržite dok meso nije više ružičasto. Posolite i popaprite. Ulijte vino i pustite da ispari. Dodajte sitno nasjeckan (ili protisnut kroz tijesak) češnjak, lovor i žlicu koncentrata od rajčice. Promiješajte i kuhajte 1-2 minute.
2.
Počnite dodavati pasiranu rajčicu razrijeđenu s toplom vodom (ja je razrijedim otprilike 1/2 l rajčice – 250 ml vode/ili juhe). Ja je dodajem postepeno, po potrebi, ne sve od jednom, ovisno o gustoći koju želim postići.
3.
Kuhajte polupoklopljeno oko 1-1,5 sat na srednjoj/niskoj temperaturi.
Za BEŠAMEL:
1.
U dubljoj posudi rastopite maslac pa na njemu popržite brašno (neka ostane svijetlo). U tankom mlazu ulijevajte toplu juhu, neprestano miješajući ručnom žicom da se zapržak rastopi i dobijete glatku tekućinu bez grudica. Dodajte sad mlijeko i vrhnje (neka budu sobne temperature ili sasvim malo zagrijani) uvijek u tankom mazu i neprestano miješajući.
2.
Kuhajte dok se umak ne zgusne, neprestano miješajući žicom da ne zagori i ne stvore se grudice. Umak ne treba biti pregust, jer će se zgusnuti hlađenjem. Posolite, popaprite i dodajte naribanog muškatnog oraščića po ukusu. Kad ste isključili vatru, umiješajte naribani parmezan i dobro promiješajte da se sir istopi.
3.

Umak pripremite kad je ragu već gotov i spremni ste slagati lazanje.
Priprema LAZANJA.
1.
Naribajte na sitni ribež parmezan, a nasjeckajte ili naribajte krupno sir.
2.
Ako koristite suhu tjesteninu, prvo je prokuhajte minutu-dvije u slanoj vodi kojoj ste dodali žlicu ulja (da se tjestenina ne zalijepi), pa ostavite na čistoj krpi/stolnjaku da se ocijedi i prosuši. Ja svježu tjesteninu ne kuham i uvijek bude savršeno mekana.
3.
U duboku posudu (vatrostalnu, keramičku ili po izboru) stavite na dno malo mesnog ragua i malo bešamela.
4.
Slažite sloj tjestenine, po njemu stavite prvo mesni ragu (odstranite lovor), malo sira (provole), tanki sloj bešamela i naribani parmezan.
5.
Ja obično pravim lazanje s 4 sloja tjestenine, na zadnji stavim samo bešamel i obilno pospem parmezanom. Ako volite deblje lazanje, nastavite slagati dok ne potrošite sav materijal, i završite uvijek s bešamelom i parmezanom.
6.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 1/2 sata. Ako počne prerano tamniti na površini, smanjite temperaturu na 180°C.