Sastojci
za tijesto
475 g bijelog glatkog brašna
50 g kukuruznog brašna
1 žlica šećera
1 žličica soli
50 g maslaca
1 žutanjak
330 ml toplog mlijeka
1 vrečica suhe germe
punjenje
2 žlice senfa(gorčice) u zrnu
6-8 šnita tanko rezane šunke
4 žlice ribanog sira po želji (ementaler kod mene)
malo suncokretovih sjemenki
još potrebno
1 žumanjak za premazivanje
Priprema
1.
Od toplog mlijeka izdvojiti malo, pomješati sa šećerom i malko brašna, te umješati suhu germu, staviti na dizanje. U ostalo toplo mlijeko staviti maslac izrezan na listiće da se lagano stopi.
2.
Promješajte bijelo (450 g) i kukuruzno brašno, dodati umćeni žumanjak, sol, toplo mlijeko s maslacem i nadignutu germu. Mješati kuhačom dok se može a onda prebaciti na radnu površinu.
Mijesiti rukama dodavajući onaj ostatak bijelog brašna (25 g ili cca dvije žlice koje ste prije izdvojili). Tijesto vrlo brzo postane podatno i nije ljepljivo.
Napomena: umejsto žumanjka koje ide u tijesto, probala sam sa dve žlice maslinovog ulja, odlično i tako!
3.
Staviti u čistu zdjelu posipanu brašnom, prekriti krpom i staviti 60 min da se diže na toplom. (obično ugrijem pečnicu na vrlo mlačno i tu se diže tijesto)
4.
Nakon 60 min tijesto lagano premjesiti, podjeliti u dva dijela, svaki razvaljati na pola cm tanko 30×40.
Premazati žlicom senfa , posipati suncokretove sjemenke, na to slagati šunku, pa naribani sir , zarolati i rezati na kolutiće 2, 5 cm debele. Od svakog dijela dobit ćete 16 pužića za pečenje.
5.
Poslagati pužiće na pek papir, prekriti prozirnom folijom i pustiti da se malo dignu, 5-10 min. Ugrijati pečnicu na 180’C, premazati pužiće umućenim žumanjkom kojem ste dodali malčice mlijeka i malo soli.
6.
Peči u vručoj pečnici oko 20tak minuta, nemojte da se prepeku jer bi se mogli presušiti.