Svima su poznate korisne osobine meda, ali malo ko zna o koristi medene vode ili vode sa medom. Od davnina je upotrebljavana za oslobađanje od različitih bolesti i u kozmetičke svrhe. Jednostavno su je koristili kao ukusni „živi“ napitak na svim slavljima.

Dovoljno je da odmah ujutro, na prazan stomak, u čašu tople vode ubacite kašičicu meda, promiješate i popijete. Kako te djeluje na vaš organizam? Saznajte u nastavku.

1. Topljenje masnih naslaga
Medena voda vam može pomoći da eliminišete suvišne kilograme. Šećer koji med sadrži prirodnog je porijekla te je zdrav izvor kalorija. I ne samo to, on vam pomaže i da ne pokleknete iskušenju kada su u pitanju drugi slatki napici. Gazirani i drugi slatki sokovi prepuni su “praznih” kalorija, a eliminisanjem njihovog unosa brže eliminišete masne naslage. To se neće desiti preko noći, ali je u svakom slučaju dobro za vas na duge staze.

2. Bolja probava
Čaša mlake vode u kombinaciji sa kašičicom meda, ujutro na prazan želudac, pomaže vam da regulišete probavu. Antiseptička svojstva meda pomažu u ublažavanju kiseline u želucu istovremeno povećavajući proizvodnju crijevne sluzi. Napitak je “odgovoran” i za hidrataciju debelog crijeva. Sve pomenuto reguliše probavu te sprječava nastanak zatvora.

3. Poboljšava imunitet
Med je fantastično prirodno sredstvo koje eliminiše bakterije. Prepun je enzima, vitamina i minerala koji su “na prvoj liniji fronta” u borbi protiv bakterija. U kombinaciji sa toplom vodom, pomenuta svojstva dodatno se pojačavaju.

4. Smanjuje alergije
Korištenjem lokalnog meda zapravo ćete prilagoditi organizam polenu koji se nalazi u vašem podneblju. Zauzvrat, to vam pomaže da smanjite osjetljivost na alergije životne sredine. Topla voda ovdje nije od presudnog značaja, ali je veoma bitna za hidrataciju.

5. Ublažava zapaljenje grla i kašalj
Medena voda vam može pomoći da ublažite bol i iritaciju grla, kao i da smanjite kašalj. Ona je mnogo bolja i djelotvornija od pastila te ne postoje nikakve nuspojave.

6. Uklanuja parasite u crijevima

Sve vrste parazita naseljene u digestivnom traktu čovjeka ne vole žutu boju. Ako ih zrazite zracima žute boje, oni će prestati da se razmnožavaju. Dešava se „sanacija“ crijeva, rastvaraju se naslage fekalija na crijevima.

Zato, u početku možete primijetiti uvećanje obima struka, ali to ne treba da vas plaši. Za to postoji jednostavno objašnjenje: fekalno kamenje (naslage) „bubri“, postaje mekše i počinje njihova evakuacija iz organizma.

Počinje čišćenje cijelog organizma na ćelijskom nivou. Povećava se antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo. Normalizuje se rad debelog crijeva. Konzumiranje medene vode je dobar način da se obnovi crijevna mikroflora i eliminše disbakterioza crijeva.

7. Nekontrolisano mokrenje
Prolazi i nekontrolisano noćno mokrenje. Med je higroskopičan, sakuplja vodu, tako da bubrezi i bešika preko noći nemaju opterećenje i odmaraju se.

8. Čisti lice
Sa medenom vodom brišite lice. Ona njeguje kožu, ostavljajući je baršunastom, svilenkastom i mekom. Ovo je odlična prirodna kozmetika sa medom, najstarija i najmodernija u isto vrijeme.

Kako pripremiti medenu vodu.
Jednu čajnu kaščicu meda promiješati u časi sirove mlake vode (obične vode iz kuhinjske česme).

Dobijamo 30%-ni rastvor meda, koji je po sastavu identičan krvnoj plazmi. Med u sirovoj vodi formira klasterno jedinjenje (struktuira vodu), sto povećava njena ljekovita svojstva. Naučno je dokazano da se medena voda brzo i potpuno apsorbuje u organizmu.

Medenu vodu u preventivne svrhe treba piti ujutru, na prazan želudac. Treba je popiti veoma brzo. Ovo je važno. Sfinkter (ventil) želuca odmah se otvara i voda dospijeva u crijeva, nakon čega se apsorbuje u krvotok.

Medena voda uobičajeno se pije ujutru, čim se probudite i uveče prije spavanja. Nemojte se plašiti da pijete vodu prije spavanja, ona sprječava pojavu otoka, zato što rasterećuje bubrege.
Vodu pijte uvijek svježe pripremljenu. Nikad je ne pravite unaprijed!