Sastojci
1 salica 250 ml.
20tak. petit keksica ili graham krekersi
4-5 manjih banana
FILL:
1 pak. mascarpone sira(226gr.-8oz)
2 salice slatkog vrhnja
1/2 salice secera
1 zlica vanille extrakt


2 zlice kakao
rum po zelji
COKOLADNA GLAZURA:
230gr. kuhinjske cokolade
1 salica slatkog vrhnja
1 zlica putera
Priprema
1.
Loaf pleh prvo pospricajte ili premazite sa uljem.Zatim ga prekrijte sa prozirnom folijom ili alu folijom.Ostavite sa strane.

2.
COKOLADNA GLAZURA:
U manju zdjelu dodajte isitnjenu kuhinjsku cokoladu.Ja sam koristila cokoladne kapljice.
U manju serpicu stavite slatko vrhnje i stavite na pec da se ugrije,ne da prokuha.Ugrijano slatko vrhnje prelijte preko cokolade i ostavite par minuta.Dodajte omeksali puter.Izmutite dobro sa muckalicom.Ostavite sa strane.

3.
MASCARPONE FILL:
U zdjelu dodajte mascarpone sir,secer,slatko vrhnje,vanillu extrakt i kakao.Izmiksajte sve dobro da dobijete smjesu kao krem sir.
Banane isjecite po sirini a zatim po duzini.

4.
SLAGANJE:
U loaf pen prvo stavite salicu(250ml) ili vise-ja sam stavila 2 salice filla.Razmazite ravnojmerno po plehu.


5.
Preko filla poredajte petit keks.Ako vam bude trebalo da popunite krajeve,lomite keksice pa stavljajte na prazne povrsine.Ja nisam,samo sam stavila zadnji red.Ali zavisi od loaf pleha pa ako bude trebalo.

6.
Preko keksa stavite 2-3 zlice cokoladne glazure i razmazite.Ovo nije u orginal receptu ali sam ja ovako uradila a vi po zelji.

7.
Preko cokoladne glazure stavite pola salice fila i razmazite.

8.
Preko filla poredajte banane.

9.
Zatim preko banana stavite ponovo pola salice filla i premazite.

10.
Preko filla ponovo keks,glazura,fill,banane,fill i na kraju kekse.

11.
Vratite krajeve folije po duzini i sa strane preko keksica i ostavite u fridz oko 4-5 sati.

12.
Nakon 4-5 sati tortu izvadite, odmotajte foliju,prebacite krajeve folije sa strane,stavite platu za tortu na loaf pen i istresite.

13.
Ovako bi to izgledalo nakon par sati.
14.
Ako vam se glazura malo svrdnula samo je pogrijte malo na peci.
Polagano istresajte glazuru po torti i premazujte sa svih strana.Zatim tortu stavite u frizer na 10-15min da se cokolada potpuno stvrdne.
Ukrasite po zelji.
Posluživanje
Ovo sam ja tako zakomplicirala sa fotkama i tockama ali je skroz jednostavno i lagano za pripremiti.Recept je sa neta...posto ja volim rum ja sam dodala par kapi extrakta ruma a vi po zelji...takoder u orginal receptu se nemaze glazura po keksicima a vi ako zelite.Amerikanci mozete koristiti graham krekerse,ako koristite krekerse trebat ce vam vise kolicinski nego petit keksa posto su naravno manji...

izvor:www coolinarika.com