SASTOJCI
500g (1 pakovanje) gotovih kora za rozen tortu
1 l mleka
2 kesice praška za puding
300 g šećera
2 kesice vanilin šećera
250 g margarina
100 g bele čokolade za kuvanje
100 g čokolade za kuvanje
300 g mlevenih pečenih lešnika
300 g mlevenog keksa

Hrskava čokoladna glazura
150 g čokolade za kuvanje
75 g margarina
1 kašičica ulja
PRIRPEMA
Od navedenih sastojaka dobije se oko 2,8 kg kolača.
Obavezno pročitati napomene na kraju recepta!!!
Od 1 l hladnog mleka odvojiti 2 dl i razmutiti prašak za puding da ne bude grudvica. U preostalih 8 dl dodati šećer i vanilin šećer i zagrejati do ključanja. Skinuti sa vatre  i uliti u tankom mlazu razmućeni prašak za puding, neprestano mešajući (najbolje žicom). Kuvati na tihoj vatri, uz neprastano mešanje dok se ne zgusne (3 - 5 minuta).
Kad je puding kuvan, skinuti ga sa vatre i u topao umešati margarin. Smesu podeliti na dva jednaka dela.
Polovini smese dodati belu čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa dodati pečene mlevene lešnike.
Drugoj polovini smese dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne otopi, pa dodati mleveni keks.
Ili polovini smese u kojoj je bela čokolada dodati keks, a drugoj polovini pečene lešnike. Bude još jači kontrast.
Korice odmah filovati toplim filovima.
Prvu koricu postaviti na ravnu podlogu (najbolje na metalna tacnu / tepsiju da se na savija prilikom prenošenja nafilovanog kolača u frižider).
premazati sa 6 supenih kašika tamnog fila, poravnati dugačkim nožem. Preko fila postaviti drugu koricu. Poravnati dlanovima kao da ravnate stolnjak na stolu ili preći oklagijom, lagano pritiskajući, da ne bi iscureo fil.
Premazati sa 6 kašika svetlog fila.
Postupak ponavljati  dok ne utrošite sve korice. Poslednja korica se ne filuje.
Čitav kolač prekriti celofanom i opteretiti. Ja postavim debelu drvenu dasku za sečenje mesa dimenzija 30 x 40 cm, a može poslužiti i veća metalna tepsija.
Opterećen kolač ostaviti preko noći u frižideru.

Hrsakva čokoladna glazura
Pripremljena glazura je jako vrela i tečna. Mešajte je par minuta da se prohladi, pa je izlijte preko kolača. Brzo poravnajte dugačkim tankim nožem, jer se brzo steže na hladnom kolaču. Uzmite u obzir da će prilikom ravnanja cureti oko kolača. Ostaviti u frižideru sat vremena da se glazura stegne.
Seći na pravougaonike tankim oštrim nožem.
Kad sam odsekla neugledne ivice kolača, ostatak sam izdelila na pravougaonike 4 x 2 cm. Dobila sam 96 kolačića.

Napomene
Može se koristiti prašak za puding sa aromom slatke pavlake, vanile ili lešnika, ali NE i čokolade, jer će obojiti svetli fil, pa neće biti lep kontrast.
Ja sam koristila 1 kesicu sa aromom slatke pavlake, a drugu Dolcella nougat premium.
Ako koristite puding od vanile, ne treba dodavati vanilin šećer.
Koristila sam 3/4 obični mleveni keks (tipa petit beure) i 1/4 oreo keksa, da bude jači kontrast.
Boja se može pojačati dodatkom jedne pune kašike tamnog kakaa. Ako dodajete kakao, tamni fil će biti gušći i mora se odmah raditi sa njim da ne očvrsne previše jer će se teže razmazivati. Posudu sa tamnim filom poklopiti tanjirom ili poklopcem, da se fil ne hladi i ne bi trebalo biti nikakvih problema sa nanošenjem na kore.
Po ukusu, tamnom filu se može dodati 1 - 2 supene kašike ruma.
Važno!

Da svetli fil ne bude preredak, koristite belu čokoladu za kuvanje, a ne za jelo tipa Milka, Nestle ili sl.
Bilo da koristite lešnike, bademe, orahe za izradu svetlog fila, prethodno ih ispecite/prosušite u rerni.
Svetli fil dok je još topao ne sme biti tečan. U najmanju ruku mora biti gustine vrelog pudinga. Ako se ni nakon minut hlađenja ne zgusne možete ga spasiti dodavanjem mlevenog keksa.
U zimskom periodu kolač se ne mora čuvati u frižideru, već može i u hladnijoj prostoriji. Leti je obavezno čuvanje u frižideru.  Poželjno je da se čuva u kartonskoj kutiji. Tako se kolač neće osušiti, a po površini glazure se neće nakupiti kapljice vode.

Izvor:  www.coolinarika.com