ROGAČ (Ceratonia siliqua Caesalpinaceae)
Najposebnija značajka rogača je to što je jako sličan čokoladi, a puno je zdraviji pa se često dodaje u razne slastice i koristi u veganskoj kuhinji. Rogač isto tako iznimno povoljno djeluje na probavni sustav.
Rogač je poznat kao biljka koja se lako uzgaja jer ne zahtijeva puno pažnje, a donosi puno plodova koji imaju broja svojstva koja se lako mogu iskoristiti za liječenje nekih bolesti.
Ova mediteranska biljka uspijeva u toploj klimi i ne podnosi dobro preveliku količinu vode. To stablo sporog rasta može doživjeti i više od 200 godina. Karakteristično je po svom plodu koji je u biti mahuna duga 20 cm, mahuna je u početku zelene boje, a sazrijevanjem prelazi u tamnosmeđu.
Sadrži brojne minerale i željeza, u značajnijim količinama tu je bitno napomenuti kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Od vitamina rogač sadrži tiamin, riboflavin niacin, vitamin B6, folnu kiselinu i vitamin E.
Učinkovito ublažava proljev kod dojenčadi i djece jer pospješuje apsorpciju vode.
Bitno je napomenuti da je rogač pokazao i iznimna citotoksična svojstva. Brašno od klica rogača pokazalo je vrlo specifično djelovanje na rak maternice. Sadrži aktivne tvari koje su učinkovite protiv astme, i u slučajevima kad astmu uzrokuje alergija. Jedna od prednosti rogača je i što ne sadrži kofein pa je prikladan za osobe s visokim krvnim tlakom.
Tanini u rogaču sadrže galnu kiselinu koja je poznata po antialergijskim i antibakterijskim svojstvima. Zahvaljujući odličnom udjelu kalcija i fosfora, može doprinijeti ublažavanju tegoba ili smanjenju rizika od pojave osteoporoze, a osim toga dobar je i za desni, zube i kosti.
UPOTREBA U LIJEČENJU
Pokusi u Belgiji provedeni 1989. godine, otkrili su da se djeca koja pate od proljeva puno brže oporavljaju kad im se daje prašak napravljen od mahune rogača. Razlog su vjerojatno trjeslovine, koji ne samo da isključuju djelovanje otrova, nego i sprječavaju razvoj bakterija.
Rogač pomaže i smirivanju nadraženosti crijeva. Sluz i smola su također upotrebljavani za liječenje od povraćanja i to u blagim preparatima koji odgovaraju djeci i trudnicama. Rogačeva smola se upotrebljava kao dijetna hrana, te kao nadomjestak za čokoladu. Ona nadomješta hranjive tvari, pa time čini hranu snažnom, ali ne i masnijom. Istraživanje objavljeno 2002. godine pokazuje da rogač može poboljšati razinu lipida kod osoba s prekomjernom težinom.
PRIPREMA I DOZIRANJE
Za unutarnju upotrebu
Za liječenje proljeva
- Rogačevo brašno: Uzmite dvadeset do trideset grama na dan, pomiješajte s mlakom vodom ili mlijekom, da biste izbjegli nadraženost grla dodajte u mješavinu žličicu brašna, prije liječenja djeteta oboljelog od proljeva posavjetujte se s liječnikom
Za liječenje povraćanja i poboljšanje sveukupnog zdravlja.
- Rogačeva smola (samo za odrasle osobe): Stavite jednu čajnu žličicu smole u čašu s vodom, popijte navečer