Naziv dobio po tome jer se sastojci izlome i zgnječe rukama tako da smjesa nalik na blato. Super se formira i jako je finog okusa.
Sastojci
Biskvit:
6 jaja
9 žlica šećera
9 žlica brašna (ili 8 brašna + 1 kakao)
1 prašak za pecivo
1 valili šećer
dodatak:
150 g čokolade za kuhanje
250 g margarina
200 g višanja iz kompota
1 dl ruma (ili manje – po želji)
3 velike žlice marmelade ili pekmeza od višanja ili marelice
glazura:
100 g margarina
200 g čokolade za kuhanje

Priprema
1.
Ispeći biskvit, malo ohladiti i izlomiti u veliku zdjelu (kada sam ovo radila prije par godina – moj suprug je rekao: “jesi li ti normalna biskvit je baš dobro ispao”).
2.
U mikrovalnoj otopiti čokoladu i margarin , malo ohladiti i dodati – preliti preko izlomljenog biskvita. Dodati još višnje, rum i marmelade od višanja ili marelice.
3.
Sve sastojke dobro izmješati – izgnječiti rukama kako bi se dobila kompaktna smjesa – nalik na blato.
4.
Na tacnu staviti komad folije – i na fojiji oblikovati rukama smjesu – roladu i omotati je folijom. Ostaviti preko noći u hladnjaku. Drugi dan odmotati – maknuti foliju i preliti glazurom od čokolade.
5.
Ispadnu dvije rolade otprilike 5cm široke i 25cm duge.
6.
Mogu se raditi i male kuglice…