Sastojci:
biskvit:
6 žumanaca
180 g smeđeg šećera
1 paketić bourbon vanilije
30 g tamnog, gorkog kakaa
50 g tamne čokolade (80% kakaa)
30 g oštrog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 poveći čep :) šljivovice
7 bjelanaca – snijeg
osnovna krema:
250 ml mlijeka
100 ml vrhnja za kuhanje
1 žumance
1 jaje
30 g oštrog brašna
40 g škroba tapioke
30 g šećera
dodaci:
200 g maslaca
50 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice amaretta
100 g bijele čokolade
1 paketić bourbon vanilije
Priprema:
Pjenasto izmiksati žumanca sa šećerom i bourbon vanilijom. Umiksati istopljenu čokoladu, fino prosijano brašno s kakaom i praškom za pecivo, dooobro izmiksati ; dodati rakiju. Istući čvrst snijeg od bjelanaca, zatim oduzeti 3 žlice snijega i olakšati smjesu za biskvit, potom ostatak snijega lagano špatulicom umiješati u smjesu. Neka se vide sitni komadići snijega :) Razmazati smjesu u veći lim (otprilike 31×32cm) obložen papirom za pečenje. Čut će se nešto poput laganog šuma valova :) Peći na 170*C cca 20-25 minuta. Ohladiti ga, preokrenuti na podlogu, pažljivo odvojiti papir, potom ga umotati u vlažnu kuhinjsku krpu (ne pretjerivati s omekšivačem za rublje, hehe).
Skuhati gustu kremu od navedenih sastojaka, podijeliti u dvije posude, prekriti površinu kreme (ne ivice posuda!) prozirnom folijom, ohladiti. Pjenasto istući maslac sa šećerom u prahu, podijeliti na dva djela i umiksati u kreme. U prvu polovicu dodati istopljenu čokoladu za kuhanje i amaretto, u drugu polovicu istopljenu bijelu čokoladu i bourbon vaniliju. Biskvit premazati svijetlom kremom i staviti u hladnjak na cca 30 minuta da se stisne. Potom premazati tamnom kremom i vratiti u hladnjak na još pola sata. Pošto su kreme mekane dok se mažu, ovako je kasnije lakše rolati. Urolati u roladu! :) Dobro rashladiti i uživati.
izvor:www.coolinarika.com