SASTOJCI
Biskvit
4 veca jajeta
4 kasike secera
3 kasike brasna
1 kasika cokolade u prahu
1/2 kesice praska za pecivo
1/2 dl suncokretovog ulja
Prvi preliv
4 case kisele pavlake (svaka po 180 ml)
100 g secera u prahu
5 kesica vanilin secera
Drugi preliv
200 g cokolade
6 kasika vode
6 kasika secera
2 case kisele pavlake (svaka po 180 ml)
Biskvit
4 veca jajeta
4 kasike secera
3 kasike brasna
1 kasika cokolade u prahu
1/2 kesice praska za pecivo
1/2 dl suncokretovog ulja
Prvi preliv
4 case kisele pavlake (svaka po 180 ml)
100 g secera u prahu
5 kesica vanilin secera
Drugi preliv
200 g cokolade
6 kasika vode
6 kasika secera
2 case kisele pavlake (svaka po 180 ml)
PRIPREMA
Prvo napraviti prvi preliv. Vrlo jednostavno: u vecoj ciniji pomesati svu pavlaku i obe vrste secera. Staviti u frizider da se hladi dok ne bude gotov biskvit. Povremeno promesati da se secer skroz istopi.
Prvo napraviti prvi preliv. Vrlo jednostavno: u vecoj ciniji pomesati svu pavlaku i obe vrste secera. Staviti u frizider da se hladi dok ne bude gotov biskvit. Povremeno promesati da se secer skroz istopi.
Sada napraviti biskvit: cvrsto ulupati belanca sa malo soli, polako dodavati secer i mutiti dok se secer ne rastopi. Dodati jedno po jedno zumance i posle svakog malo mutiti da se sjedini sa belancetom. Odloziti mikser, uzeti varjacu i polako dodavati mesavinu brasna, cokolade u prahu (moze i kakao ali bolje je sa cokoladom u prahu) i praska za pecivo. Na kraju dodati ulje. Ne mesati mnogo. Pecen kolac se ne vadi iz posude u kojoj se pekao, pa voditi racuna da posuda bude dovoljno duboka za oba preliva. Kad je biskvit dobro ohladjen staviti prvi preliv. Staviti u frizider dok drugi preliv ne bude gotov.
Drugi preliv
staviti vodu i secer da provri. Kad je provrelo skloniti sa sporeta i dodati izlomljenu cokoladu. Mesati dok se cokolada ne istopi. Odmah dodati kiselu pavlaku i dobro promesati da se sve lepo sjedini. Polako kasikom sipati ovaj cokoladni preliv na kolac, to treba izvesti stvarno pazljivo i ne treba spatulom ili kasikom ravnati povrsinu. Preliva ima vise nego dovoljno da sloj bude debeo i lepo popunjen.
POSLUZIVANJE
Pavlaka je sa 20% masnoce. Kolac ostaviti da prenoci i da biskvit skroz ovlazi. Treba uvek da stoji u frizideru. Sluzi se u posudi u kojoj se i pekao. Vrlo je mekan ali se lepo sece.
staviti vodu i secer da provri. Kad je provrelo skloniti sa sporeta i dodati izlomljenu cokoladu. Mesati dok se cokolada ne istopi. Odmah dodati kiselu pavlaku i dobro promesati da se sve lepo sjedini. Polako kasikom sipati ovaj cokoladni preliv na kolac, to treba izvesti stvarno pazljivo i ne treba spatulom ili kasikom ravnati povrsinu. Preliva ima vise nego dovoljno da sloj bude debeo i lepo popunjen.
POSLUZIVANJE
Pavlaka je sa 20% masnoce. Kolac ostaviti da prenoci i da biskvit skroz ovlazi. Treba uvek da stoji u frizideru. Sluzi se u posudi u kojoj se i pekao. Vrlo je mekan ali se lepo sece.
Izvor:http://www.coolinarika.com/