Sastojci
450g brašno
2 žlice kakkao
prstohvat soli
100g šećera
3/4 žličice pp
na vrh noža soda bikarbona isto tako i cimeta
220 g margarina ili maslaca
3 jaja
PJENA
2 žlice kakkao
prstohvat soli
100g šećera
3/4 žličice pp
na vrh noža soda bikarbona isto tako i cimeta
220 g margarina ili maslaca
3 jaja
PJENA
120 ml vode
4 žlice svijetlog sirupa ili meda
320 g šećera
10 g želatine u prahu
4 žlice hladne vode
4 bjelanjka
1/2 žlice aroma vanilije
GLAZURA
300 g mliječne čokolade
9 žlica ulja
4 žlice svijetlog sirupa ili meda
320 g šećera
10 g želatine u prahu
4 žlice hladne vode
4 bjelanjka
1/2 žlice aroma vanilije
GLAZURA
300 g mliječne čokolade
9 žlica ulja
Priprema
1.
Sipati na vagu kakao pa dodati brašno da težina bude 450 g. Dodati redom ostale suve sastojke, a zatim i isjeckan margarin. Gnječiti prstima dok se margarin ne poveže sa ostalim sastojcima ili izmiksati mikserom najmanjom brzinom. Dodati jaja pa zamjesiti tijesto. Tijesto spakovati u najlon vrećicu i ostaviti u hladnjaku najmanje sat, a njduže 3 dana.
2.
radnu površinu obilno posuti brašnom pa istresti tijesto. tijesto razvaljati što tanje jer će keksići prilikom pečenja narasti.
3.
Isjeći malim okruglim kalupom keksiće i slagati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Ostatke premjesiti i ponavljati postupak sve dok ima tijesta.
1.
Sipati na vagu kakao pa dodati brašno da težina bude 450 g. Dodati redom ostale suve sastojke, a zatim i isjeckan margarin. Gnječiti prstima dok se margarin ne poveže sa ostalim sastojcima ili izmiksati mikserom najmanjom brzinom. Dodati jaja pa zamjesiti tijesto. Tijesto spakovati u najlon vrećicu i ostaviti u hladnjaku najmanje sat, a njduže 3 dana.
2.
radnu površinu obilno posuti brašnom pa istresti tijesto. tijesto razvaljati što tanje jer će keksići prilikom pečenja narasti.
3.
Isjeći malim okruglim kalupom keksiće i slagati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Ostatke premjesiti i ponavljati postupak sve dok ima tijesta.
4.
Peći na 190 stupnjeva desetak minuta. Ostaviti kekse da se ohlade na sobnoj temperatuti.
5.
Pjena
Želatinu namočiti s 4 žl hladne vode.
Pomješati vodu, šećer i med i staviti da prokuha, smanjiti temperaturu i pustiti neka kuha 5 minuta.
Skinuti s vatre i umješati nabubrenu želatinu.
Peći na 190 stupnjeva desetak minuta. Ostaviti kekse da se ohlade na sobnoj temperatuti.
5.
Pjena
Želatinu namočiti s 4 žl hladne vode.
Pomješati vodu, šećer i med i staviti da prokuha, smanjiti temperaturu i pustiti neka kuha 5 minuta.
Skinuti s vatre i umješati nabubrenu želatinu.
6.
Umutiti čvrstu pjenu od bjelanjaka, pa uz neprestano miksanje polako dodavati sirup. Na kraju dodati aromu vanilije i mutiti dok ne dobije gustinu šlaga.
7.
Sipati dobijenu pjenu u vrećicu za ukrašavanje torti sa zvjezdastim nastavkom i filovati kekse. Najbolje je špricu staviti na sredinu keksa i istiskati, a pjena će se širiti u krug.
8.
Ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje 2 sata da se osuše.
9.
Glazura
Na laganoj vatri otopiti čokoladu i ulje.
Ja upotrebljavam gotovu glazuru, jer je jednostavnija za upotrebu. Obična se mora po nekoliko puta podgrijavati da bi ostala tekuća. Ja više volim tamnu glazuru, a vama odvolje.
10.
Tortice složiti na žicu pa prelivati čokoladom ili jednostavno ih umakati u glazuru i odlagati na masni papir.
Gotove kolače ostaviti na sobnoj temperaturi dok se glazura stegne.
uživajte.
Umutiti čvrstu pjenu od bjelanjaka, pa uz neprestano miksanje polako dodavati sirup. Na kraju dodati aromu vanilije i mutiti dok ne dobije gustinu šlaga.
7.
Sipati dobijenu pjenu u vrećicu za ukrašavanje torti sa zvjezdastim nastavkom i filovati kekse. Najbolje je špricu staviti na sredinu keksa i istiskati, a pjena će se širiti u krug.
8.
Ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje 2 sata da se osuše.
9.
Glazura
Na laganoj vatri otopiti čokoladu i ulje.
Ja upotrebljavam gotovu glazuru, jer je jednostavnija za upotrebu. Obična se mora po nekoliko puta podgrijavati da bi ostala tekuća. Ja više volim tamnu glazuru, a vama odvolje.
10.
Tortice složiti na žicu pa prelivati čokoladom ili jednostavno ih umakati u glazuru i odlagati na masni papir.
Gotove kolače ostaviti na sobnoj temperaturi dok se glazura stegne.
uživajte.