Sastojci
Podloga:
300gr mlevenog keksa
10gr vanil šećera
190gr maslaca ili margarina
Beli fil:
450gr sira
400gr slatke pavlake
250gr šećera u prahu
15gr želatina u prahu
5 kašika vode za želatin
Višnja preliv:
450gr višanja
300 gr soka
100 gr šećera
25gr želatina
7 kašika vode za želatin
Podloga:
300gr mlevenog keksa
10gr vanil šećera
190gr maslaca ili margarina
Beli fil:
450gr sira
400gr slatke pavlake
250gr šećera u prahu
15gr želatina u prahu
5 kašika vode za želatin
Višnja preliv:
450gr višanja
300 gr soka
100 gr šećera
25gr želatina
7 kašika vode za želatin
Priprema
1.
Podloga: Mleveni keks, vanil šećer i maslac (koji se otopi u mikrotalasnoj ili na šporetu) dobro sjediniti i utisnuti u kalup promera 28cm. Ostaviti da se hladi u frižideru, dok ne spremimo fil od sira.
2.
Fil od sira: prvo pripremiti želatin, staviti u posudu pet kašika vode zajedno sa 15gr želatina. Ostaviti sa strane da nabubri (gornja slika)
3.
U jednu posudu umutiti 400gr slatke pavlake, a u drugu sjediniti 250gr šećera u prahu sa 450gr sira. Dobro umutiti oba fila i dodati želatin (koji je prethodno otopljen u mikrotalsnoj ili na tihoj vatri na šporetu, donja slika na koraku dva). Fil premazati preko podloge od keksa i opet stvaiti u frižider.
4.
Preliv od višanja: pripremiti 25gr želatina kao u prethodnom koraku. Višnje i šećer zajedno sa sokom staviti da prokuva. Dovoljno je da vri oko 10-tak minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati želatin. Ostaviti da se prohladi, pa preliti preko fila od sira. Vratiti u frižider i ostaviti da se stegne.
5.
Cheesecake, napravljen na ovaj način, je dovoljno da odstoji tri sata u frižideru.
1.
Podloga: Mleveni keks, vanil šećer i maslac (koji se otopi u mikrotalasnoj ili na šporetu) dobro sjediniti i utisnuti u kalup promera 28cm. Ostaviti da se hladi u frižideru, dok ne spremimo fil od sira.
2.
Fil od sira: prvo pripremiti želatin, staviti u posudu pet kašika vode zajedno sa 15gr želatina. Ostaviti sa strane da nabubri (gornja slika)
3.
U jednu posudu umutiti 400gr slatke pavlake, a u drugu sjediniti 250gr šećera u prahu sa 450gr sira. Dobro umutiti oba fila i dodati želatin (koji je prethodno otopljen u mikrotalsnoj ili na tihoj vatri na šporetu, donja slika na koraku dva). Fil premazati preko podloge od keksa i opet stvaiti u frižider.
4.
Preliv od višanja: pripremiti 25gr želatina kao u prethodnom koraku. Višnje i šećer zajedno sa sokom staviti da prokuva. Dovoljno je da vri oko 10-tak minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati želatin. Ostaviti da se prohladi, pa preliti preko fila od sira. Vratiti u frižider i ostaviti da se stegne.
5.
Cheesecake, napravljen na ovaj način, je dovoljno da odstoji tri sata u frižideru.