Fine slatke, sarene i socne kiflice. Moja djeca su ih uvijek obozavala a gosti uvijek prijatno iznenadjeni ovim slatkim malim kiflicama.
Sastojci
Tijesto
oko 1 kg brasna
250 ml mlijeka
2 kasike secera
1 ravna kasika kvasca (ili jedna kesica)
250 ml ulja
3 jaja
150 gr kokosa
Sastojci
Tijesto
oko 1 kg brasna
250 ml mlijeka
2 kasike secera
1 ravna kasika kvasca (ili jedna kesica)
250 ml ulja
3 jaja
150 gr kokosa
Sirup
500 gr secera
1/2 l vode
2 vanilin secera
Priprema
Staviti 250 ml mlijeka, 2 kasike secera i kvasac da nadodje.
1.
3 cijela jaja izmutiti mikserom, pa dodati polako 250 ml ulja i jos malo mutiti.U to dodati nadosli kvasac.
2.
Tu masu podijeliti na 2 dijela ( u 2 posude).U jednu dodati 150 gr.kokosa, pa zamijesiti brasnom srednje tvrdoce.
3.
U drugu dodati 4 kasike kakao i zamjesiti srednje tvrdoce.
4.
Bijelo tijesto podijeliti na 4 loptice. To uraditi i sa braon tijestom.
5.
Loptice razvaljati na okrugle korice .Bijelu stavljati na braon i isjeci na 12 dijelova. Slika
Moze da se filuje a i ne mora. Peci na 180 stepeni 20 min.
Za to vrijeme skuvati sirup od 500 gr. secera .1/2 l vode i vanilin secera, 3-4 min. kao za tulumbe da nije ni rijedak, ni mnogo gust sirup.
Kad se sirup prohladi, provlaciti kiflice i postupak ponoviti jos jednom ,da bolje upiju. Ostaviti ih u ostalom soku.
500 gr secera
1/2 l vode
2 vanilin secera
Priprema
Staviti 250 ml mlijeka, 2 kasike secera i kvasac da nadodje.
1.
3 cijela jaja izmutiti mikserom, pa dodati polako 250 ml ulja i jos malo mutiti.U to dodati nadosli kvasac.
2.
Tu masu podijeliti na 2 dijela ( u 2 posude).U jednu dodati 150 gr.kokosa, pa zamijesiti brasnom srednje tvrdoce.
3.
U drugu dodati 4 kasike kakao i zamjesiti srednje tvrdoce.
4.
Bijelo tijesto podijeliti na 4 loptice. To uraditi i sa braon tijestom.
5.
Loptice razvaljati na okrugle korice .Bijelu stavljati na braon i isjeci na 12 dijelova. Slika
Moze da se filuje a i ne mora. Peci na 180 stepeni 20 min.
Za to vrijeme skuvati sirup od 500 gr. secera .1/2 l vode i vanilin secera, 3-4 min. kao za tulumbe da nije ni rijedak, ni mnogo gust sirup.
Kad se sirup prohladi, provlaciti kiflice i postupak ponoviti jos jednom ,da bolje upiju. Ostaviti ih u ostalom soku.