oreo-nutella

Sastojci

  • Podloga:
  • 24 kom oreo keksića (cca 250g)
  • 125 g margarina
  • sirni fil:
  • 125 g quark sira (u sparu je topfen)
  • 100 g sirnog ili mliječnog namaza
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • limun
  • 3 žlice šećera
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 1 paketić želatine (ili 6 pločica)
  • Mliječni fil:
  • 1 L mlijeka
  • 12 žlica gustina
  • 6 žlica šećera
  • 2 paketića vanilin šećera
  • 200 gr Margarina
  • oreo keksića
  • 4-5 žlica Nutelle

Priprema

  1. Za podlogu treba nožem odvojiti bijelo punjenje od 24 oreo keksića i staviti u posebnu posudu.
    1. Odvojene keksiće izmrviti i pomiješati sa 125 g rastopljenog margarina.
    2.  Smjesu staviti u kalup za torte i ravnomjerno utisnuti po dnu kaplupa te staviti u hladnjak dok se pripremaju ostale smjese.
    3.  Od 1 L mlijeka odvojiti 8 dcl i staviti kuhati, a u 2 dcl pomiješati 12 žlica gustina, 6 žlica šećera i 2 vanilin šećera. Mliječna krema priprema se kao puding tj. smjesa od gustina treba se umiješati pjenjačom u 8 dcl uzavrelog mlijeka. Smjesu kuhati minutu dvije i odmah maknuti na stranu te ostaviti da se ohladi. S vremena na vrijeme promiješati kako se ne bi stvarale grudice. U ohlađenu smjesu kasnije mikserom umiješati 200 g margarina.
    4.  Dok se mliječna smjesa hladi, u jednoj posudi čvrsto izmiješati 250 ml slatkog vrhnja.
    5.  Pripremiti želatinu prema uputama na pakiranju.
    6.  U drugu posudu lagano izmiksati 125g quarka, 100g sirnog namaza, 3 žlice šećera, sok 1 limuna i 1 vanilin šećer. Na kraju dodati rastopljenu želatinu i lagano promiješati sve zajedno.
    7.  U sirnu smjesu dodati šlag i lagano pjenjačom to izmješati.
    8.  Smjesu izliti u kalup na stisnutu podlogu i sve staviti u hladnjak.
    9. Mliječnu smjesu podijeliti u dva jednaka dijela.
    10. U prvi dio umiksati bijelo punjenje iz oreo keksića i nadrobiti 8 cijelih oreo keksića (ako ih režete nožem da budu velićine ¼ ili 1/8 oreo keksa).
    11. Preliti smjesu preko sirnog fila i staviti u hladnjak.
    12. U drugu polovicu mliječnog fila umiksati 4-5 žlica nutelle. To može biti više ili manje, bitno je da smjesa dobije nutellastu boju.
    13. Preliti smjesu preko oreo fila i staviti u hladnjak na min 4 sata (najbolje ostaviti preko noći).

    Posluživanje
    1. Poslužiti dobro rashlađeno. Torta treba biti barem 4h u hladnjaku, a najbolje je ostaviti je preko noći.
    Prije posluživanja, tortu možete još ukrasiti mrvicama oreo keksića ili šlagom.

    I još nekoliko savjeta 🙂
    – kada kuhate mliječnu kremu, ona se radi kao puding i nakon otprilike minutu-dvije-tri se i stisne kao puding (ispadne možda malo rjeđe i to je ok). Nakon što se ohladi i u nju doda margarin dobit će teksturu kakvu treba.
    – ako inače ne jedete želatinu možete umjesto nje koristiti šlagfix.
    – raspored slojeva moježete raditi proizvoljno. Ja sam prvo stavljara sirni sloj jer je po teksturi “teži” od mliječnog i bilo me strah da bi sir mogao potonuti u mlječnu smjesu. I drugi razlog je bilo iskorištavanje vremena. Dok sam čekala da mi se mliječni fill ohladi bilo mi je zgodno smučkati sirni fil i staviti ga na hlađenje 🙂 Ali kažem, možete redosljed raditi kako želite i kako imate vremena 🙂

    izvor: coolinarika.com