Sastojci
- Podloga:
- 24 kom oreo keksića (cca 250g)
- 125 g margarina
- sirni fil:
- 125 g quark sira (u sparu je topfen)
- 100 g sirnog ili mliječnog namaza
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 limun
- 3 žlice šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- 1 paketić želatine (ili 6 pločica)
- Mliječni fil:
- 1 L mlijeka
- 12 žlica gustina
- 6 žlica šećera
- 2 paketića vanilin šećera
- 200 gr Margarina
- 8 oreo keksića
- 4-5 žlica Nutelle
Priprema
- Za podlogu treba nožem odvojiti bijelo punjenje od 24 oreo keksića i staviti u posebnu posudu.
- Odvojene keksiće izmrviti i pomiješati sa 125 g rastopljenog margarina.
- Smjesu staviti u kalup za torte i ravnomjerno utisnuti po dnu kaplupa te staviti u hladnjak dok se pripremaju ostale smjese.
- Od 1 L mlijeka odvojiti 8 dcl i staviti kuhati, a u 2 dcl pomiješati 12 žlica gustina, 6 žlica šećera i 2 vanilin šećera. Mliječna krema priprema se kao puding tj. smjesa od gustina treba se umiješati pjenjačom u 8 dcl uzavrelog mlijeka. Smjesu kuhati minutu dvije i odmah maknuti na stranu te ostaviti da se ohladi. S vremena na vrijeme promiješati kako se ne bi stvarale grudice. U ohlađenu smjesu kasnije mikserom umiješati 200 g margarina.
- Dok se mliječna smjesa hladi, u jednoj posudi čvrsto izmiješati 250 ml slatkog vrhnja.
- Pripremiti želatinu prema uputama na pakiranju.
- U drugu posudu lagano izmiksati 125g quarka, 100g sirnog namaza, 3 žlice šećera, sok 1 limuna i 1 vanilin šećer. Na kraju dodati rastopljenu želatinu i lagano promiješati sve zajedno.
- U sirnu smjesu dodati šlag i lagano pjenjačom to izmješati.
- Mliječnu smjesu podijeliti u dva jednaka dijela.
- U prvi dio umiksati bijelo punjenje iz oreo keksića i nadrobiti 8 cijelih oreo keksića (ako ih režete nožem da budu velićine ¼ ili 1/8 oreo keksa).
- Preliti smjesu preko sirnog fila i staviti u hladnjak.
- U drugu polovicu mliječnog fila umiksati 4-5 žlica nutelle. To može biti više ili manje, bitno je da smjesa dobije nutellastu boju.
- Preliti smjesu preko oreo fila i staviti u hladnjak na min 4 sata (najbolje ostaviti preko noći).
Posluživanje- Poslužiti dobro rashlađeno. Torta treba biti barem 4h u hladnjaku, a najbolje je ostaviti je preko noći.
Prije posluživanja, tortu možete još ukrasiti mrvicama oreo keksića ili šlagom.I još nekoliko savjeta– kada kuhate mliječnu kremu, ona se radi kao puding i nakon otprilike minutu-dvije-tri se i stisne kao puding (ispadne možda malo rjeđe i to je ok). Nakon što se ohladi i u nju doda margarin dobit će teksturu kakvu treba.– ako inače ne jedete želatinu možete umjesto nje koristiti šlagfix.– raspored slojeva moježete raditi proizvoljno. Ja sam prvo stavljara sirni sloj jer je po teksturi “teži” od mliječnog i bilo me strah da bi sir mogao potonuti u mlječnu smjesu. I drugi razlog je bilo iskorištavanje vremena. Dok sam čekala da mi se mliječni fill ohladi bilo mi je zgodno smučkati sirni fil i staviti ga na hlađenje Ali kažem, možete redosljed raditi kako želite i kako imate vremenaizvor: coolinarika.com