Naučnici s iranskog Instituta medicinskih nauka Shahid Sadoughi otkrili su kako osobe koje dnevno pojedu kašiku mljevenog kima čak tri puta brže gube na težini od ljudi koji su na dijeti, ali ne konzumiraju taj začin.
U istraživanju je sudjelovalo 88 žena s prekomjernom težinom. Sve su žene tokom istraživanja smanjile dnevni unos kalorija za 500 i pratile savjete o zdravoj prehrani. Međutim, polovica ispitanica je svakodnevno jela tri grama kima u prahu, umiješanog u nemasni inezaslađeni jogurt. Nakon tri mjeseca, grupa koja je konzumirala kim više je smršavjela, piše magazin.hr.
U prosjeku su izgubile 1,5 kilogram više od žena koje nisu konzumirale kim. Osim toga, za čak 14 posto im je bio smanjen udio masti u tijelu. Žene koje nisu jele kim izgubile su oko pet kilograma, a udio masti spustile za 4,9 posto.
Taj začin je pomogao i da razinu lošeg kolesterola spuste za 10 stepeni.
Naučnici ovaj učinak objašnjavaju time što kim sadrži obilje fitosferola, koji imaju sposobnost apsorpcije kolesterola, a sadrži i tvari koje ubrzavaju metabolizam.
Izvor: novi.ba