SASTOJCI
• 3 kom jaja (pozeljno manjih)
• 300 g secera
• 1 kesica vanilinog secera
• 30 g cokolade za kuvanje
• 200 g putera/margarina
• 300-350g plazma keksa
• 300 g secera
• 1 kesica vanilinog secera
• 30 g cokolade za kuvanje
• 200 g putera/margarina
• 300-350g plazma keksa
Glazura
• 30 g putera
• 180-200g cokolade za kuvanje
• malo mleka
• 30 g putera
• 180-200g cokolade za kuvanje
• malo mleka
PRIPREMA
Dobro umutiti 3 cela jajeta sa 300 g secera i jednom kesicom vanilinog secera.
Dobro umutiti 3 cela jajeta sa 300 g secera i jednom kesicom vanilinog secera.
Staviti serpu na jako blagu vatru (kod mene 4/12) ili na paru. Ako stavljate direktno na vatru, onda nema previse odmicanja od sporeta. Stalno mesajte varjacom.
Posle jedno 5 minuta dodati 30 g cokolade za kuvanje. Mesati dok se cokolada ne otopi.
Puter ili margarin iseckati na 10-ak kockica. Jednu po jednu dodavati u jaja. Dodati sledecu tek kad se prethodna skroz istopila. Sve vreme mesati.
Sve zajedno se krcka oko 20-25 minuta, ako radite na pari, verovatno ce trebati i malo duze. Masa treba da bude i dalje tecna kad se skida sa vatre.
Skinuti sa vatre i dodati plazma keks. Polako dodajte keks, nemojte sve odjednom. Dobro promesajte varjacom. Masa treba da bude polu-gusta, ako je preretka, dodajte jos keksa. Treba da izgleda slicno kao kad pravite bajadere, dodatno ce se stegnuti kad se ohladi.
Uljem podmazati tepsiju cca. 30x20cm i u nju izliti masu. Poravnati nozem. Ostaviti malo da se prohladi. Za to vreme napraviti glazuru.
Na blagoj vatri/na pari/u mikrotalasnoj otopiti cokoladu za kuvanje sa malo putera ili ulja, ja sam dodala i malko mleka.
Premazati cokoladnom glazurom i staviti u frizider da se dodatno stegne i dobro ohladi.
Seci na stanglice ili kockice i uzivati. Prijatno!
Posluživanje
NAPOMENA: u zavisnosti od velicine jaja, zavisice koliko keksa treba da dodate…moja 3 jajeta su imala 168 g, i na to sam dodala 330 g plazma keksa.
VAZNO: za ovaj kolac je jako bitno da plazma keks bude fino samleven, ako nije i ako ima krupnije komadice, dodatno ga sami sameljite u multipraktiku.
Izvor: https://www.coolinarika.com/