Recept je iz jedne stare svescice,koju sam davno dobila od jedne bake:)Kolac je fantastican,odusevicete se njegovom brzinom izrade kao i ukusom koji ce vas osvojiti vec pri prvom zalogaju
Sastojci 8 osoba
za kore
600g brasna t-400 meko
150g masti ili margarina
150g secera
2 jaja
1 prasak za pecivo
1dl mleka
za fil
300g mlevenih oraha
5 punih kasika dzema od kajsija ili sljiva
malo ekstrakta ruma
150g secera
50g cokolade za kuvanje
100g margarina
2dl mleka
2 izmrvljene kore(prati postupak pripreme)
glazura
100g cokolade
3kasike secera
3kasike vode
50g margarina
Priprema
1.
Za kore:
U posudi pomesati brasno,prasak za pecivo,secer,jaja i mast,dodati mleko pa zamesiti glatko ne lepoljivo testo.
Podeliti na 4 jufke.
Razviti svaku dimenzije 30x20cm i peci na prevrnutom plehu na 200 stepeni.Svaka se pece oko 10 min. cim vidite da krajeevi pocnu da rumene,vadite i prevrnite na zicu da se hladi.
2.
2 po vama najlepse kore,ostavite,a druge 2 izdrobite ili sameljite jer su potrebne za fil.
Za fil pomesajte orahe,izdrobljene kore,secer,rum,dzem,rdodati otopljenu cokoladu i margarin pa mleko i sve promesati.
3.
Koru staviti na tacnu malo poprskati sa mlekom ,naneti sav fil,pa drugu koru,takodje poprskati sa malo mleka i odgore naneti glazuru.
za glazuru:
Otopiti cokoladu na tihoj vatri zajedno sa margarinom secerom i vodom pa premazati preko kolaca.
Kolac je najbolje da prenoci i tek onda seci na kocke ili stanglice.
za kore
600g brasna t-400 meko
150g masti ili margarina
150g secera
2 jaja
1 prasak za pecivo
1dl mleka
za fil
300g mlevenih oraha
5 punih kasika dzema od kajsija ili sljiva
malo ekstrakta ruma
150g secera
50g cokolade za kuvanje
100g margarina
2dl mleka
2 izmrvljene kore(prati postupak pripreme)
glazura
100g cokolade
3kasike secera
3kasike vode
50g margarina
Priprema
1.
Za kore:
U posudi pomesati brasno,prasak za pecivo,secer,jaja i mast,dodati mleko pa zamesiti glatko ne lepoljivo testo.
Podeliti na 4 jufke.
Razviti svaku dimenzije 30x20cm i peci na prevrnutom plehu na 200 stepeni.Svaka se pece oko 10 min. cim vidite da krajeevi pocnu da rumene,vadite i prevrnite na zicu da se hladi.
2.
2 po vama najlepse kore,ostavite,a druge 2 izdrobite ili sameljite jer su potrebne za fil.
Za fil pomesajte orahe,izdrobljene kore,secer,rum,dzem,rdodati otopljenu cokoladu i margarin pa mleko i sve promesati.
3.
Koru staviti na tacnu malo poprskati sa mlekom ,naneti sav fil,pa drugu koru,takodje poprskati sa malo mleka i odgore naneti glazuru.
za glazuru:
Otopiti cokoladu na tihoj vatri zajedno sa margarinom secerom i vodom pa premazati preko kolaca.
Kolac je najbolje da prenoci i tek onda seci na kocke ili stanglice.
Izvor: coolinarika.com