Sastojci:
Biskvit:
- 6 bjelanjaka,
- 8 kašika (punih) šećera,
- 8 kašika (punih) brašna,
- 4 kašike (pune) sjeckanih oraha,
- 1 kašikica kakaa
Krema od banana:
- 5 dl mlijeka,
- 3 banane,
- 5 kašika šećera,
- 3 kašike (vrhom pune) gustina
Krema od vanilije:
- 5 dl mlijeka,
- 1 vrećica praška za puding od vanilije,
- 2 kašike (vrhom pune) gustina,
- 6 kašika šećera,
- 300 ml vrhnja za šlag
Za ukrašavanje:
- 200 ml vrhnja za šlag,
- kokosovo brašno,
- strugotine bijele čokolade
Priprema:
Biskvit:
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i dodati šećer pa mutiti još toliko da se šećer rastopi.
Dodati brašno, kakao i orahe i lagano umiješati u smjesu. Istresti u namašćen i brašnom posut duboki lim dimenzija 24×36 cm i peći na 150 °C 50 minuta.
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i dodati šećer pa mutiti još toliko da se šećer rastopi.
Dodati brašno, kakao i orahe i lagano umiješati u smjesu. Istresti u namašćen i brašnom posut duboki lim dimenzija 24×36 cm i peći na 150 °C 50 minuta.
Krema od banana:
Banane isjeći na kolutove i staviti u mlijeko i neka zakuha. Prethodno od mlijeka oduzeti 1 dl i u njemu razmutiti gustin i šećer pa skuhati kremu neprestano miješajući da se banane i gustin povežu.
Banane isjeći na kolutove i staviti u mlijeko i neka zakuha. Prethodno od mlijeka oduzeti 1 dl i u njemu razmutiti gustin i šećer pa skuhati kremu neprestano miješajući da se banane i gustin povežu.
Krema od vanilije:
U malo mlijeka razmutiti prašak za puding, gustin i šećer.Ostatak staviti na vatru i kada zakuha umiješati ovu smjesu i kuhati na laganoj vatri da postane gusto.
Ohlađenoj kremi dodati umućeno vrhnje za šlag .Dobro umutiti da se dobije fina krema bez grudvica.
U malo mlijeka razmutiti prašak za puding, gustin i šećer.Ostatak staviti na vatru i kada zakuha umiješati ovu smjesu i kuhati na laganoj vatri da postane gusto.
Ohlađenoj kremi dodati umućeno vrhnje za šlag .Dobro umutiti da se dobije fina krema bez grudvica.
Kada je biskvit gotov malo ga ohladiti i premazati kremom od banana (koja može biti i mlaka) i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Na tako ohlađeno ide krema od vanilije, pa umućeno vrhnje za šlag.
Po želji kolač posuti kokosovim brašnom i rendanom bijelom čokladom.
Na tako ohlađeno ide krema od vanilije, pa umućeno vrhnje za šlag.
Po želji kolač posuti kokosovim brašnom i rendanom bijelom čokladom.
Napomena:
Ako želite bogatije kreme možete im dodati istopljenu bijelu čokoladu.Ja to nisam uradila ,jer sam zaboravila .Slijedeći put ću svakako probati i ako mi se svidi dodaću u recept!
Ako želite bogatije kreme možete im dodati istopljenu bijelu čokoladu.Ja to nisam uradila ,jer sam zaboravila .Slijedeći put ću svakako probati i ako mi se svidi dodaću u recept!
Kolač poslužiti dobro ohlađen!
izvor: doznajemo.com