Bez imalo lažne skromnosti, tvrdim da je ovo recept za najukusniju i najsočniju proju koju ste ikada imali prilike da jedete. Jednom kada probate proju sa sirom po ovom receptu, koji se decenijama unazad koristi u mojoj porodici, zaboravićete sve ostale recepte i baš ovu proju sa sirom proglasiti kraljicom svake trpeze…
Nekada davno, proja sa sirom (ili bez sira) bila je “sirotinjska” hrana. Tada je proja bila uglavnom tvrdo zamešena i poprilično suva. Godinama su domaćice recept za proju menjale, usavršavale ga spram svog ukusa svoje porodice.
U novije vreme proja je postala veoma ukusno predjelo koje je prisutno na svakoj trpezi, bila ona svečana ili svakodnevna.
Nekada davno, proja sa sirom (ili bez sira) bila je “sirotinjska” hrana. Tada je proja bila uglavnom tvrdo zamešena i poprilično suva. Godinama su domaćice recept za proju menjale, usavršavale ga spram svog ukusa svoje porodice.
U novije vreme proja je postala veoma ukusno predjelo koje je prisutno na svakoj trpezi, bila ona svečana ili svakodnevna.
Za proju sa sirom potrebno je:
4 jaja
8 kašika belog brašna
6 kašika palente
1 prašak za pecivo
1 šolja ulja (2 dl)
1 šolja mineralne vode
1 kašičica soli
1 kisela pavlaka (2 dl)
200-250 g švapskog sira
malo svinjske masti
malo brašna za posipanje
4 jaja
8 kašika belog brašna
6 kašika palente
1 prašak za pecivo
1 šolja ulja (2 dl)
1 šolja mineralne vode
1 kašičica soli
1 kisela pavlaka (2 dl)
200-250 g švapskog sira
malo svinjske masti
malo brašna za posipanje
Priprema:
Umutiti jaja mutilicom pa dodati tečne sastojke, ulje i mineralnu vodu. Ja stavim malo manje od 2 dl ulja. U tu smešu dodati belo brašno pomešano sa praškom za pecivo i palentu, pavlaku i so. Sve to izmešajte mutilicom ili varjačom.
Proja sa sirom – kraljica srpske trpeze
Sastojci za sočnu proju sa sirom
Pre nego što dodate sir, probajte ga, ako nije dovoljno slan možete u smešu dodati još malo soli. Sir potom dodajte i lagano umešajte u smešu. Ako vam se učini da je jako gusto, možete dodati još malo ulja, pavlake ili kisele vode, mada ja u toj situaciji dodam malo jogurta
Đuveč tepsiju namažite mašću i od gore pospite sa malo brašna, a potom lupkajte tepsiju odole da se brašno ravnomerno rasporedi. Višak brašna koji vam ostane otresite. Ulijte smešu u tepsiju da se ravnomerno razlije.
Proju sa sirom pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250 C. Prvih 7-10 minuta pecite na visokoj temperaturi 230-250 °C (dok proja ne porumeni), a potom temperaturu smanjite na 180-200 °C i pecite još 15-20 minuta.
Ovako pečenu proju ostavite nekoliko minuta da se prohladi i pokušajte da odolite njenom mirisu koji mami, a potom je isecite na jednake kocke i poslužite.
Proju sa sirom veoma često pravim za doručak ili večeru i tada je najčešće jedemo uz jogurt ili kiselo mleko. Ne znam kako kod vas, ali kod nas uvek prvo nestanu ćoškovi
Takođe, svako porodično slavlje, bilo da je to nečiji rođendan, Krsna Slava, Božić ili Uskrs, ne može da prođe bez proje, kao predjela.
Prijatno!!!
Umutiti jaja mutilicom pa dodati tečne sastojke, ulje i mineralnu vodu. Ja stavim malo manje od 2 dl ulja. U tu smešu dodati belo brašno pomešano sa praškom za pecivo i palentu, pavlaku i so. Sve to izmešajte mutilicom ili varjačom.
Proja sa sirom – kraljica srpske trpeze
Sastojci za sočnu proju sa sirom
Pre nego što dodate sir, probajte ga, ako nije dovoljno slan možete u smešu dodati još malo soli. Sir potom dodajte i lagano umešajte u smešu. Ako vam se učini da je jako gusto, možete dodati još malo ulja, pavlake ili kisele vode, mada ja u toj situaciji dodam malo jogurta
Đuveč tepsiju namažite mašću i od gore pospite sa malo brašna, a potom lupkajte tepsiju odole da se brašno ravnomerno rasporedi. Višak brašna koji vam ostane otresite. Ulijte smešu u tepsiju da se ravnomerno razlije.
Proju sa sirom pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250 C. Prvih 7-10 minuta pecite na visokoj temperaturi 230-250 °C (dok proja ne porumeni), a potom temperaturu smanjite na 180-200 °C i pecite još 15-20 minuta.
Ovako pečenu proju ostavite nekoliko minuta da se prohladi i pokušajte da odolite njenom mirisu koji mami, a potom je isecite na jednake kocke i poslužite.
Proju sa sirom veoma često pravim za doručak ili večeru i tada je najčešće jedemo uz jogurt ili kiselo mleko. Ne znam kako kod vas, ali kod nas uvek prvo nestanu ćoškovi
Takođe, svako porodično slavlje, bilo da je to nečiji rođendan, Krsna Slava, Božić ili Uskrs, ne može da prođe bez proje, kao predjela.
Prijatno!!!