Sastojci
3 kg breskvi
po 6 kasika secera za 1 teglu od 750 g
voda
3 kg breskvi
po 6 kasika secera za 1 teglu od 750 g
voda
Priprema
1.
Breskve oprati, oljustiti i izvaditi kostice. Ako su krupne iseci ih na cetvrtine.
2.
Sloziti u ciste tegle/staklenke i dodati secer, po 6 kasika za svaku teglu od 750 g.
3.
Sipati hladnu vodu tako da prekrije voce i zatvoriti.
4.
Na dno veceg i dubljeg lonca staviti platnenu krpu, poredjeti staklenke ali paziti da se ne dodiruju. Sipati vodu tako da ih prekriva bar za 1 cm.
5.
Kad prokljuca, kuvati 5 minuta, a zatim pazljivo izvaditi i ostaviti ih da se ohlade. Secer koji ostane na dnu postepeno ce se rastopiti.
Od ove kolicine moze se napuniti 6 tegli/staklenki od 750 g.
1.
Breskve oprati, oljustiti i izvaditi kostice. Ako su krupne iseci ih na cetvrtine.
2.
Sloziti u ciste tegle/staklenke i dodati secer, po 6 kasika za svaku teglu od 750 g.
3.
Sipati hladnu vodu tako da prekrije voce i zatvoriti.
4.
Na dno veceg i dubljeg lonca staviti platnenu krpu, poredjeti staklenke ali paziti da se ne dodiruju. Sipati vodu tako da ih prekriva bar za 1 cm.
5.
Kad prokljuca, kuvati 5 minuta, a zatim pazljivo izvaditi i ostaviti ih da se ohlade. Secer koji ostane na dnu postepeno ce se rastopiti.
Od ove kolicine moze se napuniti 6 tegli/staklenki od 750 g.
Posluživanje
Na isti nacin se moze pripremiti kompot i od drugog voca ( tresnje, visnje, kajsije, dunje, grozdje …). Cuvati na hladnom i tamnom mestu a sasvim lepo se odrze godinu dana i duze.
http://receptislatkoslano.com