Prilikom topljenja kilograma jedan od najvećih saveznika je voda, koja pomaže da isperete tijelo od toksina i viška masnoće. Voda će dostojno zamijeniti gazirane i slatke napitke i pomoći vam da kilogrami nestanu bez dodatnih napora.
Čaša vode ujutru
Vjerovatno najbolja i najjednostavnija stvar koju možete da uradite jeste da ujutru, čim se probudite, popijete čašu tople vode. Ovo će vam ubrzati metabolizam i smanjiće osjećaj gladi, a efekat se višestruko povećava ukoliko u vodu dodate malo limunovog soka. Čaša vode prije jela Dijetetičarka Emili Dubioski iz Johns Hopkins Weight Management Centra u Baltimoreu savjetuje da kada nas uhvati glad popijemo 2 decilitra vode i sačekamo 10 minuta. Tek nakon tog mini tekućeg trika videćemo da li smo zaista bili gladni ili samo žedni.
Voda tokom jela?
Ovo je pitanje oko kojeg se dugo vode diskusije – dok jedni tvrde da voda treba da se pije tokom jela, jer će se želudac brže napuniti, pa ćete pojesti manje hrane, drugi smatraju da je ovo jako loše rešenje. Specijalista za ishranu dr. Jagoda Jorga je objasnila zašto. “Unos vode tokom jela razređuje želudačne kiseline i sokove koji ometaju i usporavaju varenje. Trebalo bi da se pridržavamo pravila da vodu pojemo 15 do 20 minuta prije jela. Vodu treba izbjegavati za vrijeme ili odmah nakon obroka i zato što se na taj način povećava zapremina želuca” objasnila je ona.
Pravilo “8 čaša”
Čuli ste vjerovatno da bi najbolje bilo da tokom dana popijete osam čaša vode. Iako ovo nije loše pravilo, ipak nije u potpunosti tačno – zato što se potreba za vodom razlikuje od organizma do organizma. Dok je muškarcima potrebno oko 13 čaša (od 200 mililitara) tečnosti, ženama je dovoljno devet. Vjerovatno ste primjetili da se ne radi o 13 čaša vode – već tečnosti, gdje spadaju i kafa, čaj, sok, supa i sve namirinice koje sadrže dosta vode. Umjerenost je najbitnija, jer pretjerivanje sa vodom može da ima fatalne posljedice.
Nikako pred spavanje
Čaša vode pred spavanje neće imati mnogo pozitivnih efekata kada je mršavljenje u pitanju – zapravo, može da učini da se osjećate naduto i neispavano, jer ćete tokom noći vjerovatno morati da posetite WC. Ljudi koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom posebno bi trebalo da izbjegavaju vodu uveče, jer može da dovede do povećanja zapremine krvi a samim time i do skoka pritiska, ističe dr Michael Rouzenfeld sa Univerziteta u Washingtonu.
Dovoljna količina vode je ključna u borbi protiv kilograma. Ne zahtjeva nikakvo odricanje samo kontrolu redovnog unosa tečnosti koja će pomoći tijelu da lakše otopi višak.