Uzgajanje limuna iz koštice je jako zanimljivo naročito djeci, koja poslije popijene limunade mogu da prate razvoj biljke i da s njom rastu. Iako limun počinje da cvjeta kao vrlo mlada biljka, plodove će donijeti tek poslije nekoliko godina.

A da li ste znali da u svojoj šolji možete posaditi pravo limunovo drvo.

Za to će vam biti dovoljna samo zemlja i koštice:

Izaberite najveća sjemena limuna ili grejpa. Očistite ih od spoljne kožice.



Prelijte vodom i ostavite tako na 6-7 dana, vodu mijenjajte svaki dan.

Kod potapanja, sjemena se prekrivaju želatinoznom kožicom, to je normalno.





Na dno šolje stavite nekoliko kamenčića da se stvori drenaža, poslije napunite šolju vlažnom zemljom. Sjemena se stavljaju u zemlju šiljastim krajem na dole, ostavljajući između njih prostor oko 5 mm.



Nakon toga, skemena se prekrivaju krupnim pijeskom ili šljunkom.



Ne zaboravljajte prskati površinu vodom 2-3 dana. Možete poklopiti šolju najlonskom kesom ili folijom, stvarajući tako efekat plastenika.

Nastavite da prskate vodom jednom u dva dana, da potpomognete njihov rast.

Za 7-8 dana treba da se pojave prvi izdanci.



Ako se pojavilo mnogo izdanaka, možete ih pažljivo presaditi u drugu posudu. Tako im neće biti tijesno.

Poslije 3-5 mjeseci, kada sadnice porastu, treba odabrati najljepše i najjače, i presaditi ih u pojedinačne saksije većeg prečnika. Sastav zemljišta treba da ostane isti.

Ipak, nemojte očekivati da će drveće roditi ako ga ne kalemite, ali uz dobru njegu može da postane veoma lijepa i raskošna sobna biljka.

Limun voli da se tušira. Ljeti ga treba zalivati, đubriti hranivom za citruse i po mogućnosti iznijeti na vazduh. Ko ima baštu, može ga zajedno sa saksijom ukopati na sunčano mjesto.

Zimi limun voli svijetle i svježe prostorije, naravno, bez mraza. Zalivajte ga zimi umjereno, tek da se zemlja sasvim ne suši. Ako dio lišća opadne, ne treba se brinuti, to je normalno. U proljeće ga orežite, a za vrlo kratko vrijeme izrašće nove grančice i obrazovaće se lijepa žbunasta kruna.

Izvor: mimidiy/uspesnazena