Sastojci:
prijeko potrebno
po želji kg (80 kg ovaj put) paradajza
NIŠTA VIŠE
vrlo poželjno
1 što veći lonac (moj ima 49 l )
velika kuhača
1 dobar izvor jake vatre-plinski brener ili sl
boce/staklenke..
 Priprema
1.
paradajze operite..pa ga režite na komade pritom odstranjujući korijen/peteljku.. pomoć u ovom dijelu je dobrodošla..
2.
s nekom od “u našim krajevima zbilja jadnom i nikakvom ponudom” pasirki spasirajte tako da dobijete čisti sok i meso (manje-više-jer nešto koštica uvijek pobjegne..)
3.
sok i meso trpajte u lonac dok ga ne napunite, kuhajte u loncu s debelim dnom, na jakoj vatri, ne poklopljeno, uz povremeno miješanje do željene gustoće..
4.
skuhala sam turu rijetkog -princeza je lijepila papiriće sa slovom -R- da tata može prepoznati-iako se kuži – i turu gustog pa ću kombinirati..
5.
ne stavljam ništa od začina jer se naknadno može dodavati što vam paše, a ako ga želite piti onda imate čisti paradajzek!!
6.
vrući paradajz nalijte u vruće boce/staklenke veličine koja vam odgovara, dobro začepite i posložite na neko mjesto gdje vam neće smetati 2-3 dana- boce poslažite jednu do druge i sve zašuškajte dekicama i jastucima i nek tako stoje dok se ne ohlade- na taj se način obavlja pasterizacija!
7.
poslije umotajte boce u novinski papir ( da ostane lijepa crvena boja) i čuvajte na hladnijem mjestu
8.
staklovinje dobro operite i splahnite vrućom vodom, te stavite u pećnicu na 150°C da se dobro osuši !
9.
dobar tek
Posluživanje
prošle godine sam dragom zaprijetila da neću više ručno pasirati..i ove godine smo krenuli u kupovinu sokovnika, onog lijepog philipsovog (košta uff) ali na licu mjesta ja skužim da meni to neće šljakati i da mi zapravo treba električna pasirka..i nakon mojeg kukanja i jedno 15 ak minuta žena mrtva hladna kaže da imaju oni nastavak za pasiranje ali koji se zakači na multipraktik…. pa dobro kažem ja-koji ? i pokaže ona normalno najskuplji (ima i mašinicu za mljevenje mesa i mikser samostojeći-sve u jednom ) eeee ali ima “samo” 550 w i plastična je zdjela za miksanje..e tu je on frknuo nosom i reko da neće on meni kupovati tu neke plastične zdjele nego ak već daje lovu da ćemo kupiti pravi mikser ..eto kako pogađate za sad nemam ništa, i sve sam pasirala na ruke….ali slijedeće ljeto….. :D:D
uvodna slika je od prošle godine, ovogodišnje još nisam slikala na okupu 😉