Na društvenim mrežama se, povodom Svejtskog dana mentalnog zdravlja, pojavila ova interesantna i poučna priča. Biće vam potreban samo jedan minut da je pročitate, a pouka koju ćete izvući, ostaće vam za cijeli život.
Foto: freeimages.com/neosiam
Foto: freeimages.com/neosiam
“Profesor započe čas tako što uze u ruku čašu punu vode. Podiže je u vis tako da svi mogu da je vide i upita:
– Šta mislite koliko je teška ova caša?
– 50 gr…100 gr… 125 gr… – nagađali su studenti.

– Istina je u stvari da ni ja ne znam. i dok je NE izmjerimo ne možemo biti sigurni – rekao je profesor. Ali ja sam htio da vas pitam nešto drugo. Šta će se desiti ako držim ovako podignutu čašu, recimo nekoliko minuta?
– Ništa! – odgovoriše studenti.
– Dobro. A šta će se desiti ako držim ovako podignutu čašu cijeli sat? – ponovo zapita profesor.
– Počeće da vas boli ruka – brzo odgovori jedan student.
– Tačno. A sada, šta će se desiti ako je držim ovako cijeli jedan dan?
– Ruka će od takvog napora početi jako da vas boli, a moguće je da će vam se ukočiti mišići, možda će vam se ruka čak i paralizovati. I vrlo je vjerovatno da ćete osjetiti potrebu da hitno odete kod ljekara.
– Vrlo dobro – nastavio je smireno profesor. – A dok se sve to dešava, šta mislite da li se promijenila težina čaše?
– Ne! – odgovoriše svi u glas.
– Pa šta je onda uzrok bolu u ruci i grčenju mišića?

Studenti se nađoše zbunjeni. Situacija je ličila na zagonetku i svi zdušno počeše da traže odgovor.
– Šta ja treba da uradim da bih se oslobodio bola i tereta u ovoj situaciji?- nastavi profesor.
– PUSTITE ČAŠU! – čuo se odjednom odgovor iz amfiteatra.
– Daaaa, to je to. To je odgovor. Pustite čašu! – poskočio je profesor. – To isto se dešava i sa vašim problemima u životu i sa vašim teškim mislima.
– Misliti o njima nekoliko minuta je normalna stvar, i u tome nema ničeg neispravnog ili pogrešnog. Ali ako ih zadržavate u vašem umu neko duže vrijeme osjetićete BOL. A ako to radite jako dugo, previše dugo – osjetićete se paralizovano, nećete biti u stanju da radite bilo šta drugo.
– Vrlo je važno da razmišljate o određenim događajima ili doživljajima u vašim životima i da izvodite zaključke iz njih, no još je važnije znati kako osloboditi um od tih problema na kraju svakog dana… Da ih “pustite da padnu” prije nego što utonete u san. Tako ćete sebi uštediti veliki stres i napor i svako jutro ćete se buditi sveži, vedri i odmorni. Osjećaćete da ste ispunjeni novom snagom i da s lakoćom prevazilazite sve životne izazove bez obzira u kakvoj se situaciji našli.”
I zato: PUSTITE CAŠU NA KRAJU SVAKOG DANA!
Izvor: telegraf.rs