Potrebno nam je:
– kalup za kuglof
Pa tek onda:
– 4 jajeta
– 1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao meru za ostalo)
– 1 čaša ulja
– 2 ½ čaše brašna
-1 prašak za pecivo


– 150 gr pizza šunke
– 150 gr feta sira
– 5 kiselih krastavčića
– ½ kašikice soli
– malo bibera
– 1 kašikica origana
Za posipanje:
– 100 gr trapista

Priprema:
Umutimo žicom jaja, pa dodamo jogurt i ulje (ja ulje zaboravila, pa dodala na samom
kraju…što je zahtevalo malo energičnije mućenje ). Kada smo to dobro umutili, dodamo
dalje začine (so, biber, origano). Nakon toga, dodamo brašno u koje smo umešali prašak za
pecivo. Na kraju, dodamo izgnječeni sir, na kockice iseckanu šunku i krastavčiće.
Kada smo dobili izjednačenu masu, spremna je za kalup. Lernu ugrejemo na 200°C (po meni
je trebalo duže peći nego po originalnom receptu koji kaže 25 + 10 min ali…doduše, na
220°C). Kašikom sipamo masu u silikonski kalup, ništa podmazivanje, brašnavljenje (???
koja reč???), samo čist kalup i masa u kalupu . Kada smo sve sipali, rukama uhvatimo kalup
za ivice i drmnemo ga 3 – 4 puta o podlogu, da bi se sve lepo sleglo i namestilo. Pošto mi je
malo nesigurno delovalo staviti ga na rešetke, ja sam stavila kalup u tepsiju pa tako na
pečenje.


Dakle, pekla sam ga 45 minuta na 200°C. Za to vreme, pripremila sam drugu tepsiju, prekrila
je papirom za pečenje i nakon 45 minuta izvadila kuglof iz lerne. Samo sam malo rukama
od dole pritisnula kalup, okrenula ga i istresla u pripremljenu tepsiju (pranje kalupa =
ispiranje vodom…i…gotovo!). Od gore sam narendala trapist i vratila nazad u lernu još 10
minuta.
Nakon pečenja, moj skroman savet bi bio prohladiti kuglof i tada ga služiti uz kiselo mleko,
pošto je to zaista odlična kombinacija uz ovaj slani čaroban ukus. Prijatno i uživajte!