Svako od nas ponekad je zarobljen u začaranom krugu prazne svakodnevice, patnje, mučnih odnosa i opterećujućih obaveza i svakome je ponekad potrebno malo mudrosti da svoj život vrati na pravi put.
Čovek je pitao mudraca – kako da izađem iz začaranog kruga prazne svakodnevice u kojoj nema ni ljubavi ni sreće?
Mudrac mu je odgovorio – iz kruga možeš izaći samo na onom mjestu gdje se spajaju početak i kraj!
Čovjek se duboko zamislio i krenuo u potragu za mjestom gdje se nebo spaja sa zemljom, ali horizont je uvek bio na istoj udaljenosti. Umoran od svega, seo je na obalu okeana, misleći da je stigao do kraja svijeta. Riječi mudraca odzvanjale su mu u glavi.
Dugo je sjedio na obali posmatrajući sunce i oblake, a noću mjesec i zvijezde i konačno je vidio svoju prošlost i budućnost kako se stapaju u sadašnjem trenutku i oblikuju njegov život.
Znao je odgovor. Ne postoji mjesto na svijetu gdje se počeci spajaju s krajevima, ali na svakom mjestu kraj se uliva u novi početak u jednom određenom trenutku.
Ponovo je potražio starca koji ga je uputio ka horizontu, odlučan u namjeri da ovlada vremenom i sazna u kom trenutku može da se oslobodi loše sreće.
Čovek je pitao mudraca – sada znam gdje se spajaju početak i kraj, šta treba da radim?
Mudrac je odgovorio:
Ako je tvoja prošlost ispunjena patnjom, sačekaj trenutak kad sunce na horizontu krene da se penje i tada ostavi svu patnju iza sebe.
Ako si u prošlosti bio rob loših navika, sačekaj da sunce krene da se penje i u naredna tri dana radi samo ono što želiš da radiš do kraja života.
Ako je tvoja prošlost ispunjena mučnim odnosima, tada potraži neke nove ljude i kreni s njima u svoju budućnost, a sve ostale ostavi iza sebe i ne gledaj unazad.
Ako u tvom životu nije bilo radosti, tada uradi bilo šta što će te učiniti srećnim, koliko god da je to mala stvar, ona će se proširiti na cijelu tvoju budućnost.
Ako u tvom životu nije bilo ljubavi, u tom trenutku s čežnjom pogledaj u sunce i srešćeš ljubav svog života.
Čovjek se zahvalio i otišao svojim putem. Nikada više nije posjetio mudraca.
Neka vaše stare muke ostanu iza vas, ponesite samo ono čime želite da ispunite svoju budućnost. Ako to uradite, srešćete ljubav i sreću svog života.
Barem tako kaže stara legenda o čovjeku i mudracu.
izvor: zdravljeipriroda