Sok stabljike celera pun je hranjivih materija te spada među najzdravije tečnosti koje biste mogli unijeti u tijelo. Zbog toga, uravnotežuje pH vrednost organizma koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen, piše “Kucnilekar.com“. Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. 
Tu su i biljni hormoni te vrlo vrijedna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro djeluju na nervni sistem i umiruju. Zanimljivo da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastoji se od netopivih anorganskih spojeva koje dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi te ga tijelo može bolje iskoristiti te istovremeno održati hidratantnost ćelija. Brojne koristi od celerovog soka Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. 
Istraživanje na Univerzitetu Ruflutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonolična kiselina. Koumarini su još jedna fitohemikalija koja sprečava štetan uticaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog crijeva i želudca. Snižava holesterol Laboratorijska istraživanja pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. 
Prema mišljenju istraživača sa Univerziteta u Chicagu, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer takođe pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tijela. Pomoć kod probave Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivost crijeva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opuštanju i nerava iscrpljenih farmaceutskim laksativima. Diuretik
Preuzeto sa: www.narodnamedicina.info