Sastojci
Kore:
3 žumanjka
200 g šećera
150 g hladnog maslaca
500 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
3 žlice kakaa
2-3 žlice kiselog vrhnja 20% mm
Krema: u zagradi su mjere za verziju sa keksom, pola doze
1 kg svježeg kravljeg sira, skuta ili drugi…(500 g)
160 g šećera…(80 g)
2 vanilin šećera…(1 kom)
180 g maslaca…(90 g)
3 jaja…(2 kom)
250 ml mlijeka…(125 ml)
80 g gustina…(40 g)
1 vanilin šećer…(1 kom)
Čokoladna glazura:
80 g čokolade za kuhanje…(50 g)
80 g mliječne čokolade…(50 g)
2 žlice maslaca…(1 žlica)
5 žlica slatkog vrhnja ili mlijeka…(3 žlice)
Verzija sa keksom: mjera za pola doze kreme
250 g (oko 33 kom) petit beurre keksa
Priprema
1.
Kore:
Žumanjke, šećer, maslac i kiselo vrhnje izmiksati.
Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati.
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto. Ne mijesiti pretjerano.
Tijesto oblikovati u valjak, umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na sat vremena.
Zatim tijesto podijeliti na 3 dijela. Svaki komad pobrašniti i razvaljati između dva papira za pečenje na veličinu velike tepsije od pećnice (kore razvaljati na način opisan u receptu za prhke štrudlice sa nutellom) i skupa sa papirom prenijeti u tepsiju. Tijesto nabosti vilicom i peći oko 15-20 minuta na 180”C.
Ohladiti.
2.
Krema:
Savjet: Prije pripreme kreme, 2-3 žlice šećera odvojite sa strane i dodajte na kraju prije dodavanja gustina ako bude potrebno. Ovisno o vrsti sira koji koristite i osobnom ukusu, trebat će više ili manje šećera.

U šalici razmutiti gustin i 50 ml mlijeka.
U posudi za kuhanje izraditi sir, šećer, vanilin šećer i jaja da nema grudica. Dodati maslac i preostalo mlijeko i staviti kuhati na laganu vatru. Često promiješati.
Kad se na vrhu počnu pojavljivati mjehurići, dodati razmućeni gustin i miješati dok se smjesa ne počne zgušnjavati, a onda uključiti mikser i kuhati stalno miksajući dok se krema ne zgusne.
3.
Na prvu koru ili sloj keksa izliti pola kreme, zatim staviti drugu koru/kekse te ostatak kreme. Na vrh staviti treću koru/kekse, preliti toplom čokoladnom glazurom i ohladiti na sobnoj temperaturi. Zatim pokriti prozirnom folijom i spremiti u hladnjak na najmanje 12 sati, najbolje preko noći.
Verziju sa keksima sam pravila sa pola doze kreme (kalup ili posuda 25×18 cm).
4.
Čokoladna glazura:
Sve sastojke kuhati na tihoj vatri dok se čokolada ne otopi. Toplu čokoladu izliti na kolač i poravnati.
Po želji preko glazure napraviti mrežu od mliječne čokolade rastopljene sa malo maslaca i mlijeka.
5.
Napomena:
Čokoladna glazura se može izostaviti. Tada kremu nanijeti i na zadnji sloj kora, odnosno keksa.