Sastojci

Fil:

-1 litar mlijeka
-3 kašike glatkog brašna
-4 kašike gussnela (gustina)
-8 kašika šećera ( kristal)
-1 kom. vanilin šećer
-2 kašike maslaca

Za punjenje:

-12 kom jezgre oraha
-4-5 kašika mljevenih oraha

Omotač od kadaifa:

-250 g kadaifa
-2 kašike maslaca
-2 kašike šećera (kristal)

Za ukrašavanje:

-otopljena čokolada ili komadići oraha, mljeveni orasi,crveno zaleđeno voće......

Priprema

Prvo se pripremi omotač od kadaifa.Potrebna količina kadaifa stavi se na veću tepsiju,( ona iz rerne) blago se rukama izlomi, ne previše. Resporedi se jednako po tepsiji.Maslac se nareže na male komadiće i pobaca po kadaifu, te stavi u toplu rernu da blago porumeni. (200 c) Porumenjeni kadaif izvaditi iz rerne i ostaviti sa strane.Dvije kašike šećera posuti po vručem kadaifu.

Od mlijeka odvojiti 2 dl u posudu , u kojoj se otopi brašno i gustin.Ostatak mlijeka staviti u šerpu,dodati šećer,dvije kašike maslaca, vanilin šećer i staviti da prokuha.U prokuhano mlijeko, lagano dodavati smjesu sa brašnom i gustinom, uz neprekidno miješanje, dok se smjesa zgusne.Dignuti sa šporeta i dobro promiješati te gustu masu izliti na kadaif. Poravnati i ostaviti sa strane da se ohladi.

Hladno staviti u frižider na 3-4 sata.Poslije izvaditi iz frižidera, oštrim nožen presiječi na pola po dužini.Svaku polovinu isiječi na šest jednakih dijelova. Sve posuti sa 4-5 kašika mljevenih oraha NA kraj svakog dijela staviti po komad oraha.Lopaticom od kolaća, podignutu dio  i lagano savijati u mali rolat. Paziti da što manje ispuca.Male rolate od kadaifa složiti na tacnu i ukrasiti stavljajući na sredinu po komad oraha, mljevenih oraha i zaleđenu višnju, malinu......itd.....

Posluživanje

Dobije se dvanaest rolata od kadaifa. Servirajte i poslužite uz kaficu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com