Sastojci

Biskvit

-100 g mljevenih oraha
-40 g šećera
-pola praška za pecivo
-1 vanilin šećer
-30 g kakaa
-10 g čokolade u prahu
-1 žlica gustina
-4 jaja
-navrh žlice soli
-1,5 dcl mlijeka

Krema od čokolade

-500 ml mlijeka
-3-4 žlice gustina
-4 žlice šećera
-70 g maslaca
-3 žlice čokolade u prahu
-navrh žlice soli

Parfe od naranče

-500 ml vrhnja za šlag
-400 ml tekućeg jogurta
-100 g šećera u prahu
-2 kremfixa
-1,5 mljevena želatina
-1 bourbon vanilin šećer
-2 naribane korice i sok naranče

Žele od naranče

-0,5 mljevene želatine
-50 g šećera
-navrh žlice limunske kiseline
-1 sok naranče
-voda

Priprema

Biskvit

Orahe samljeti i pomiješati s čokoladom u prahu, kakaom, gustinom i praškom za pecivo.  Bjelanjke izmiksati u snijeg i pred kraj miksanja dodati šećer i vanilin šećer. Žumanjke izmiksati s malo soli u većoj posudi. Sve sastojke pomalo dodavati u žumanjke. Miješati špatulom lagano, kružnim potezima dok ne dobijete homogenu smjesu.

Za ovu količinu sastojaka koristiti okrugli kalup za torte promjera 28cm. Obložiti dno papirom za pečenje, a rubove namastiti. Izliti smjesu u kalup, lagano protrest da se iznivelira i peć 15 min na 175°C.
Nakon pećenja, kalup prekriti krpom i ostaviti 10ak min da se ohladi a zatim čačkalicom izbušiti biskvit i namočiti mlijekom.

Krema od čokolade

Krema od čokolade zapravo je slična pudingu. Pomiješati gustin sa šećerom i soli u 1,5dcl mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati sa čokoladnim prahom, pred kraj dodati mlijeko s gustinom i miješati dok se smjesa ne zgusne. Kad je smjesa gotova, dodati maslac i miješati dok se potpuno ne otopi.

Kremu preliti preko biskvita te površinu prekriti plastičnom folijom (da se ne bi stvorila korica) i staviti na hladno mjesto.

Parfe od naranče

Iscijediti sok 1 naranče, staviti u posudu koja se može zagrijati i u njega namočiti želatinu. Vrhnje za šlag dobro izmiksati u većoj posudi, pred kraj dodati šećer, bourbon vanilin šećer i kremfix te ribanu koru naranča.

Nakon što je malo odstajala želatina, dodati sok druge naranče te lagano zagrijavati na vatri do cca 70°C (kad se želatina otopi). Ne smije se prokuhati jer onda gubi vezivnu moć.

Narančin sok sa želatinom mikserom umiksati u hladan jogurt. Jogurt polako dodavati u šlag i špatulom kružnim potezima miješati dok smjesa ne postane homogena. Gotovi parfe izliti u kalup, zagladiti površinu i staviti na cca 1,5h u škrinju.

Žele od naranče

U sok naranče umočite želatinu. Koristiti mjericu, ukupna količina žele mora biti 2,5dcl.

Vodu (dakle, količina vode je onolika koliko od soka 1 naranče fali do 2,5dcl) sa šećerom i limunskom kiselinom zagrijati gotovo do vrenja te uliti u sok naranče sa želatinom. Dobro izmiješati i pustiti da se ohladi do mlakog te preliti žele preko parfea.

Može se konzumirati nakon što gotova odstoji 30 min u frižideru, iako je najbolja drugi dan.

U slast!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com