Extra ukusne i mekane zemičke za doručak kojima će se svi obradovati…
Sastojci:
kvasca pola paketića
šećera kašičica
soli kašičica
vode 2 dcl.
brašna 300 gr.
jaje 1
ulja malo
Za mazanje:
žumance 1
susam za posipanje
Uputstvo za pripremu:
U mlakoj vodi (mlijeku) promješajte kvasac sa kašičisom šećera, dodajte jaje so i brašno i zamjesite tijesto. Ostavite da stoji da se udvostruči.
Nadošlo tijesto premjesite i podjelite na manje dijelove. Oblikujte loptice i rasporedite u nauljen pleh. Premažite žumancetom i pospite susamom. Nožem zasjecite vrhove zamički da izgledaju dekorativnije. Pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene. Izvadite iz rerne i pokrijte krpom da omekšaju.
soli kašičica
vode 2 dcl.
brašna 300 gr.
jaje 1
ulja malo
Za mazanje:
žumance 1
susam za posipanje
Uputstvo za pripremu:
U mlakoj vodi (mlijeku) promješajte kvasac sa kašičisom šećera, dodajte jaje so i brašno i zamjesite tijesto. Ostavite da stoji da se udvostruči.
Nadošlo tijesto premjesite i podjelite na manje dijelove. Oblikujte loptice i rasporedite u nauljen pleh. Premažite žumancetom i pospite susamom. Nožem zasjecite vrhove zamički da izgledaju dekorativnije. Pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene. Izvadite iz rerne i pokrijte krpom da omekšaju.