Jednostavan biskvit s malo oraha. Može se koristiti za sve torte i kolače.
Sastojci
8 jaja (srednje veličine)
200 g kristal šećera
1,5 dcl ulja
100 g mljevenih oraha
200 g mekog brašna
1/2 (pola) vrećice praška za pecivo
po želji:
1 vrećica vanilin šećera ili
2-3 žlice kakaa (čokolade u prahu ili kraš expressa)
8 jaja (srednje veličine)
200 g kristal šećera
1,5 dcl ulja
100 g mljevenih oraha
200 g mekog brašna
1/2 (pola) vrećice praška za pecivo
po želji:
1 vrećica vanilin šećera ili
2-3 žlice kakaa (čokolade u prahu ili kraš expressa)
Priprema
- 1.Bjelanje i žumanjke razdvojiti. Bjelanjke istući u jako čvrsti snijeg (jajo, jako čvrsti jer ako su “mlitavo” umućeni smjesa padne i prije stavljanja na pečenje). Stalno miksajući dodavati šećer po malo (pet-šest puta nasipati). Zatim dodavati žumanjke jedan po jedan, opet stalno miksajući. I dalje se miksa i ulijevati ulje u jaaaaako tankom mlazu. Sad odložiti mikser.
- 2.Mljevene orahe dodavati po 2-3 žlice i mutiti rukom. Obično mutim žicom ili špatulom. Smjesu lagano podizati u jednom smjeru. Zatim na isti način dodati brašno prosijano s praškom za pecivo. Prosijavam ga u malo većem cjedilu za čaj. U ovoj fazi ne pretjerivati s miješanjem smjese, ne treba “maltretirati” biskvit jer će izgubiti mjehuriće zraka i neće biti prozračan. Ako želite možete sada možete dodati vrećicu vanilije za miris ili par žlica kakaa ili sl. da bude tamniji.
- 3.Obično pečem u kalupu promjera 24 cm. Može i u 26 cm ali bude malo niži (logično ). Kalup namazati margarinom ili maslacem, posuti brašnom ili krušnim mrvicama (sitnim). Uliti smjesu i blago poravnati. Blago protresti kalup ili ga malo lupnuti o površinu da se smjesa sama poravna.
- 4.Pećnicu prethodno ugrijati na 200 C. Barem 15-20 minuta ranije. Najbolje upaliti pećnicu i onda pripremati biskvit. Eh sad , pečenje! Ja imam dvije pećnice. Novija (ugradbena) pećnica je malo jača i u njoj pečem na 160 do 170 C. Ako povisim temp. počne goriti odozgo, ako pokrijem folijom primjetila sam da sredina ostane nepečena. Dakle, budite prisutni i nadgledajte. Ali ne otvarati vrata bez veze!!!! U drugoj pećnici u starom štednjaku (mislim, star je 6-7 godina, jako je dobar i koristim ga ljeti u pomoćnoj kuhinji) pećnica mi peče puno ravnomjernije. U njoj pečem na 200 C pa smanjim na 180 C. Dakle, pečenje prilagodite svojoj pećnici. Uglavnom prvih 10-15 minuta pečem na toj temperaturi na kojoj zagrijavam (180-200), zatim 20-ak minuta na malo nižoj (160-180) i na kraju još 10-ak minuta na malo nižoj (150-160).Pred kraj lupkam jagodicama prstiju po sredini biskvita da provjerim je li pečen, ne smije biti mekan i ne smije se udubiti, ali kad je pečen osjeti se lupkanje po njemu kao da je šupalj unutra. Ako treba bolje ga je peći i 10-ak minuta dulje nego ga izvaditi prerano. Pečeni biskvit osaviti desetak minuta u kalupu a onda ga okrenuti naopačke i skinuti obruč i dno. Ohladiti ga do kraja…
- 5.Dalje radite što vam je volja. Koristite kremu koju želite, ili samo džem i glazuru od čokolade… prepuštam vam izbor. Ja najčešće pravim ovu kremu i čokoladnu glazuru.