Sastojci
KOBASICE 1.
svježa slanina (carsko m.bez kože), crveni luk, sol, papar, mlj.lovor list, češnjak, sv.crijeva, masnoća
KOBASICE 2.
1 Crveni luk, 500 g krumpira, 100-120 g sv.mesa – vrat ili svježe slanine – carsko meso bez kože, sol, papar, 2-3 češnja češnjaka, mlj.lovorov list, sv.crijeva, masnoća
K0BASICE 3.
Svježa slanina, crveni luk, češnjak, krumpir, sol, papar, maslac, sv.crijeva i masnoća
KOBASICE 4.
1 kg krumpira, 150-200 g svježe slanine, 300 g sv.mesa, sol, papar, 3 glavice c.luka, 1 glavica češnjaka, mlj.c.pasprika, sv.crijeva, masnoća
KOBASICE 5.
800 g krumpira, 200 g mesa (svinjetina, piletina,teletina…), 150 g svježe slanine, 1 glavica c.luka, 1 žlica kiselog vrhnja, 6 č.češnjaka, sol, papar, mlj.lovorov list, zdrobljena zrna korijandera, sv.crijeva, masnoća
KOBASICE 6.
Crveni luk, gljive, peršinov list, krumpir,sol, papar, kopar list ili drugi začin po želji, sv.crijeva, masnoća
Priprema
1.
KOBASICE 1.
Na sitne kockice isjeckati svježu slaninu (carsko meso bez kože) i pržiti na ulju da porumeni, te preliti sjeckani u sjecku crveni luk. Dodati sol, papar, mljeveni list lovora, te češnjak i puniti svinjska crijeva, paziti, ne prepuniti ih. Kobasice izbockati iglom i peći u pećnici na 180°C.
2.
KOBASICE 2.
Ribanom luku dodati sitno sjeckani krumpir i svinjsko meso – vrat, te sol, papar, češnjak i mljeveni lovorov list. Puniti svinjska crijeva, oblikovati u male kobasice, izbockati ih iglom i kuhati u kipućoj posoljenoj vodi 10-15 minuta. Zatim ih prepržiti u tavi na malo ulja do rumene boje.
3.
KOBASICE 3.
Svježu slaninu i crveni luk isjeckati i zajedno prepržiti na masnoći, maknuti s vatre i dodati sj.češnjak, sol, papar, malo maslaca i krumpir kuhan i protisnut u pire. Puniti sv.crijeva, oblikovati male kobasice, izbockati ih iglom, te ih peći u pećnici dok porumene.
4.
KOBASICE 4.
Isjeckati krumpir i svježu slaninu, dodati sjeckano ili mljeveno meso, sol, papar, mljeveni ili ribani crveni luk, češnjak i po želji mlj.crvene paprike- sve sirovo, te puniti svinjska crijeva. Voditi računa da ih se ne prepuni, oblikovati kobasice, izbockati ih iglom i kuhati 10-15 min., pa pržiti u tavi ili peći u pećnici na 180°C dok kobasice porumene.
5.
KOBASICE 5.
Ribani krumpir, sj.ili mljeveno meso, sjeckanu svježu slaninu, ribani ili sjeckani luk, žlicu kiselog vrhnja, češnjak, sol, papar, mlj.lovorom list i zdrobljena zrna korijandera, sve sirovo pomiješati i puniti svinjska crijeva. Oblikovati kobasice, izbockati ih iglom i kuhati u posoljenoj vodi sa par listova lovora 10-15 min. Potom kobasice premazati uljem i peći u pećnici u podmazanom limu dok kobasice porumene.
6.
KOBASICE 6.
Isjeckati c.luk i gljive, te ih pržiti na ulju, dodati sjeckani peršinov list, sol, papar, začine (po originalu ide sjeckani kopar) i mljeveni krumpir koji je uz stalno miješanje prepržen na masnoći dok omekša i izgleda poput pirea. Sve dobro izmiješati, puniti crijeva, oblikovati male kobasice, izbockati ih i peći u pećnici.
Posluživanje
Voditi obavezno uvijek računa da se kobasice ne prepune smjesom, lagano ih na podlozi – limu, pritisnuti rukama, te izbockati iglom da izađe zrak i dalje postupiti po receptu. Kobasice sam punila ručno originalnim ljevkom, a može se puniti i plastičnom bocom.