Trebaće nam:
Za testo:
– 600 gr mekog brašna tip 500 (za one kao ja…koji nikako da povežu 500 i 400 i šta je šta…)
– 1 kvasac
– 2 ½ dcl mleka
– 2 kašikice šećera
– 4 kašike jogurta
– 50 gr margarina
– 1 jaje
– 1 ravna supena kašika soli
Za fil:
– 125 gr margarina
– 125 gr feta sira
– 1 jaje
Premaz:
– žumance
– 1 kašika ulja
Krećemo od mleka, jogurta i šećera koje stavimo da se ugreju. Mleko treba da bude mlako, tako da ne peče čist prst koji malko uguramo u mleko da probamo 🙂 . Onda skinemo mleko sa vatre i izmrvimo kvasac, ostavimo da nadodje. Kada je kvasac onako…nabubrio, onda je spreman za dalji rad.
Za to vreme izmerimo brašno, ja sam se trudila da uradim baš sve po receptu, ne onako odokativno i to je baš dobra mera. U brašno stavimo so i margarin. Margarin dobro izmrvimo sa brašnom. Dodamo jaje i mleko sa kvascem i jogurtom i mesimo dok ne postane skroz glatka masa. Pošto je testo više meko nego tvrdo, lakše je da se mesi rukom ispod testa i tako ukrug ga pomerati. Bude jako lepo, glatko. Onda ga ostavimo na toplo mesto, ja prekrijem krpom i upakujem u ćebe, da odstoji nekih satićak vremena, kako bi se udvostručilo.
Dasku pospemo brašnom i razvijemo testo na što tanje, ne baš flis papir tanko, ali nekih 6 – 7 mm je taman. Onda vadimo sa nekom velikom modlom krugove, tako da jedan krug bude otprilike malo više od trećine širine okrugle tepsije u kojoj ćemo pogaču peći. Meni je izašlo nekih 30 komada.
Umutimo jaje sa margarinom i dodamo sir, da bude fina, jednolična masa. Tepsiju namažemo margarinom i stavimo jedan krug tik uz ivicu tepsije. Na njega stavimo uvrh kašikicu fila, pa 2/3 kruga prekrijemo novim krugom. Ako imate više nego ja krugova, možete i gušće redjati. Tako redjamo skroz u krug, dok ne istrošimo sve i kada dodjemo do zadnja 2 – 3, onaj prvi krug malčice podignemo (i one koji leže na njemu) i guramo zadnje ispod njih. Tada ovako pripremljeno ostavimo još nekih 20 – tak minuta da odstoji i za to vreme malo upržimo susam i umutimo žumance sa uljem.
Kada je odstojalo, premažemo jajetom i stavimo u lernu na 200°C da se peče nekih 20 minuta, onda prekrijemo od gore papirom za pečenje i ostavimo još 10 minuta.
Meni je najlakše da lepo izvadim pečenu pogaču na tanjir, tako što je opsečem u krug, prekrijem velikim tanjirom, prevrnem, ponovo stavim jedan tanjir od gore i ponovo prevrnem i – gotovo, pogača spremna za cepkanje