![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqFwr_LhWiPjT06ur4u1kUd5YtkLIdC5CZVZ_yCGtd23vSz-9j7EtzJQu22x5Wz5uVmnW8rOytXwH5aIoNILws6o8du9lfrliUzeIWaSkXPldo_NsWdjwFfeA61mglF8ZiX6jc0eXw11tj/s640/d6b5277e6b7ed631a86ceee873c7623d.jpg)
Neko ga zove nutma, neko patišpanja, neko bučma, u suštini sve je isto samo drugi naziv od mjesta do mjesta. Bosanski kolač…Postoji jedna priča o nutmi: naime, kažu stari ljudi “ako ti neko dođe dok pripremaš ovaj kolač, ne treba mu dati da ode dok se ne ispeče jer će u suprotnom kolač “leći” ,neće lijepo nadoći.” Isprobajte! ![🙂](https://s.w.org/images/core/emoji/2.2.1/svg/1f642.svg)
Sastojci
10 jaja (po mogučnosti domaća) radi lijepe žute boje
10 kašika šećera
10 kašika brašna
Agda
1,3 l vode
10 jaja (po mogučnosti domaća) radi lijepe žute boje
10 kašika šećera
10 kašika brašna
Agda
1,3 l vode
800 grama šećera
1 vanilija šećer
1 vanilija šećer
Priprema
1
Umutiti jaja sa šećerom. Mutiti toliko da tragovi od miksera ostaju.
2
Lagano, kašikom, NE MIKSEROM, umutiti kašiku po kašiku brašna.
3
Izliti u kalup oko 22×32 malo dublji.
4
dobro zagrijati pečnicu na 250°(dok se muti), kad se stavi peći smanjiti na 200° samo koji minut da lijepo porumeni i da se ufati korica odozgo. potom smanjiti na 150° i tako peći oko 1h. Provjeravat povremeno da ne zagori, ako je prejako smanjiti još malo. Provjera jeli pećeno: blago pritisnuti rukom ako se vraća dobro je.
1
Umutiti jaja sa šećerom. Mutiti toliko da tragovi od miksera ostaju.
2
Lagano, kašikom, NE MIKSEROM, umutiti kašiku po kašiku brašna.
3
Izliti u kalup oko 22×32 malo dublji.
4
dobro zagrijati pečnicu na 250°(dok se muti), kad se stavi peći smanjiti na 200° samo koji minut da lijepo porumeni i da se ufati korica odozgo. potom smanjiti na 150° i tako peći oko 1h. Provjeravat povremeno da ne zagori, ako je prejako smanjiti još malo. Provjera jeli pećeno: blago pritisnuti rukom ako se vraća dobro je.
5
staviti vodu, šećer, i van.šećer samo da prokuhajui skinut sa vatre.
staviti vodu, šećer, i van.šećer samo da prokuhajui skinut sa vatre.
6
dobro ohladit i patišpanj i agdu pa tek onda zaliti HLADNO-HLADNO
Posluživanje Bit je dakle u tome da se dobro umuti i da se zalije hladno hladnim.
coolinarika.com
Posluživanje Bit je dakle u tome da se dobro umuti i da se zalije hladno hladnim.
coolinarika.com