Ova torta od jabuka je jedna od klasičnih tradicionalnih talijanskih slastica. Umjesto maslaca koristi se mascarpone sir koji torti daje mekoću i delikatan okus.
SASTOJCI
4 jaja
180 g šećera
2 vanilin šećera
250 g mascarpone sira
250 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
korica limna
4 jabuke zlatni delišes
sok od limuna

PRIPREMA
Prosijati brašno i prašak za pecivo.
Oguliti tri jabuke i narezati ih na kockice. Jednu narezati na fetice, premazati sokom od limuna i ostaviti sa strane.
Jaja i šećer miksati najmanje 7 minuta ili sve dok se šećer ne otopi a smjesa ne postane svijetla i pahuljasta.
U drugu zdjelu staviti mascarpone i dodati 2-3 žlice prethodne smjese, umutiti mikserom kako bi se omekšao sir. Sad spojiti ove dvije smjese, ovaj put miješajući lagano špatulom od dna prema vrhu, na kraju umiješati i brašno.
Dodati kockice jabuka i lagano ih kuhačom umiješati u tijesto.
Kalup za tortu promjera 24 cm namazati maslacem, dno posuti brašnom, smjesu uliti i poravnati.
Narezane fetice jabuke rasporediti na smjesu.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnicu na 180°C oko 40 minuta. Po potrebi prekriti kolač folijom da ne potamni. Provjeriti čačkalicom da li je gotova.
Tortu ohladiti u kalupu.

Ohlađenu tortu po želji posuti šećerom u prahu ili cimetom.
Izvor:https://www.coolinarika.com